Pod egidom - Sponzori put prema neovisnosti, model je kojeg je ponudio Nadzorni odbor KK Zadar u ostavci na sastanku početkom ovog tjedna.

Neovisnost - od koga, vjerojatno se odnosi na Grad Zadar, a postići to i prema njihovoj projekciji, zvuči kao iluzija.

Sponzori KK Zadra ulaze u Klub onako kako ulaze sa svojim poslovanjem u Zadar. Za sada je najjači trgovački lanac Tommy koji stoga ima svog predstavnika u NO. Izvjesno je da će sponzor postati i Maraska koja se donedavno reklamirala na zidu poslovne zgrade u Jazinama. Odnedavno je u NO KK Zadar i Dino Martinović, direktor marketinga Stanić Beverages koja je kupila dionice Maraske.

Lani je s iznosom od 600 tisuća srebreni sponzor bio BMP Asset. To su novi investitori i vlasnici dva terena u Zadru. Za onaj uz Murvičku DPU je izmijenjen u rekordnom roku, a brzo je i dobivena građevinska dozvola za gradnju Lidla.

Na vrhu poslovne zgrade u Jazinama koju je svojedobno projektirao Nikola Bašić, i dalje je reklama CRODUX-a. U međuvremenu je Tornado ostavio svoju reklamu išaravši bijeli stup na ulazu u tu zgradu. Crodux je bio zlatni sponzor s po dva milijuna kuna. Je li razlog njihovog odustajanja od trećeg ugovora to što su mijenjali vlasnika ili glasno negodovanje generala Čermaka zbog konkurentne benzinske pumpe uz magistralu, pitanje je za barem milijun kuna koji bi KK Zadar u ovom trenutku spasio.

Reklama CRODUX-a i dalje se njiše na krovu Jazina. Jedini pouzdani sponzor je OTP banka. Kako i neće biti kada su oni u najcrnjim danima KK Zadar kreditirali Klub koji je svoje nekretnine 2011. godine ustupio Gradu Zadru da bi se iz gradske blagajne otplaćivao kredit idućih 10 godina.

Na pet parcela od 3606 kvadrata u Jazinama, na kojim je vlasnik Grad Zadar, upisno je založno pravo OTP banke na osnovu kredita od 2.7 milijuna eura. Ta će se zabilježba uskoro brisati jer subanci otplatili kredit, doznali smo jučer u Gradu. Iz Gradskog proračuna svake godine se otplaćivao kredit OTP banci u dvije tranše u ukupnom godišnjem iznosu od 320 tisuća eura.

Ponuđeni model sponzoriranja KK Zadar kao i neuspjeli pokušaj promjene vlasnika kluba, vrte se oko politike, a po svemu sudeći i dalje će ležati na jaslama Grada Zadra.