Provođenje mjera o COVID potvrdama zahvatilo je i djelatnost Gradske knjižnice Zadar i Znanstvene knjižnice. Na stranicama Gradske knjižnice objavljena je obavijest kako je rad organiziran prema preporukama epidemiologa i važećim odlukama Stožera RH, što znači da je ulaz u Knjižnicu dopušten samo uz predočenje valjane i važeće EU Digitalne Covid potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju, testiranju i osobnog identifikacijskoga dokumenta.

Korisnici koji nisu u mogućnosti predočiti pravovaljane potvrde mogu poslati zahtjev za posudbu građe na mail: [email protected] ili na broj telefona 023 301 122. Knjige je moguće preuzeti u terminu koji odgovara korisniku, na ulazu u Knjižnicu u željenom terminu i na željenoj lokaciji (Središnja knjižnica, ogranci ili bibliobusna stajališta), prema dogovoru. Povrat knjiga moguć je u trezore za povrat građe ispred Središnje knjižnice, dok se članstvo se može obnoviti Internet bankarstvom.

Što se tiče onih koji COVID potvrde imaju, dopušten je slobodan pristup građi na policama uz pridržavanje mjera socijalnog distanciranja i dezinfekcije ruku. Odrasle osobe dužne su koristiti maske, djeca ne. Dostupni su svi odjeli i službe Knjižnice osim igraonice i korištenja računala. Preporučuje se korištenje beskontaktnih kartica prilikom naplate usluga u Knjižnici, kao i korištenje elektroničke verzije iskaznice Knjižnice putem aplikacije Stocard. U Knjižnicu ne smiju dolaziti korisnici koji imaju povišenu temperaturu ili respiratorne smetnje.

U prostore Znanstvene knjižnice Zadar ulaz je također moguć uz predočenje osobnog identifikacijskog dokumenta i EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju. Korisnici koji nemaju navedene potvrde mogu se o načinu posudbe knjižnične građe informirati putem elektroničke pošte [email protected] ili na broj telefona 023 214-892 a termin i način povratka/preuzimanja građe dostavit će se na adresu elektroničke pošte korisnika.I dalje vrijede sve obaveze pridržavanja epidemioloških mjera u prostoru knjižnice.