Vijećnik MOST-a u Skupštini Zadarske županije Branko Katić održao je konferenciju za medije ispred Trgovačkog suda u Zadru zbog, kako kaže, "uznapredovalog institucionalnog kriminala koji je već duže vrijeme prisutan u Zadru i Zadarskoj županiji". 

Tema konferencije bio je spis o izbornoj krađi u Zadru iz 1997. godine kojeg je Općinsko državno odvjetništvo uništilo prije nekoliko mjeseci, o čemu smo već pisali

- Ivica Škara ne samo da vrijeđa i omalovažava, već posjeduje i višak snage da prijeti na moj poziv da pokaže ono što se traži od njega, odnosno na ono što se on sam poziva dubokoumno nabrajajući članke Zakona i pravilnika, iako traženi dokumenti ne predstavljaju nikakvu tajnu, rekao je Katić.

Županijski vijećnik, koji je izrazio sumnju u to da ti dokumenti uopće nisu uništeni, sada traži da mu se, u roku ne dužem od osam dana, dostavi dokumentacija po kojoj je dan nalog za uništavanje dokumenata o izbornoj krađi 1997. godine.

- Institucionalni kriminal je za sustav i državu puno opasniji od izvaninstitucionalnog kriminala. Ovo je glas za dostojanstvo, zaključuje Katić.

Na naš zahtjev za očitovanjem poslije optužbi na Županijskoj skupštini, aktualni općinski državni odvjetnik Ivica Škara odgovorio je kako je Državni arhiv u Zadru donio rješenje kojim se Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru odobrava izlučivanje i uništenje dokumentarnog gradiva čiji je rok čuvanja istekao i nema nikakve važnosti za daljnji rad pismohrane te povijesno i znanstveno-stručna istraživanja. Na taj je način, a na temelju Prijedloga za izlučivanje arhivskog gradiva Državnom arhivu u Zadru u razdoblju od 1994. do 2014. godine, dao uništiti sporni dokument.

- Izlučivanje i uništavanje arhivske građe Općinskog državnog odvjetništva u Zadru provedeno je u skladu sa Zakonom i uz odobrenje Državnog arhiva u Zadru, izjavio je tada Škara.