Građanska inicijativa Za Kalelargu reagirala je priopćenjem na komentar predsjednika Odbora za preimenovanje ulica i trgova pri Gradu Zadru i Gradskom vijeću, Ante Kolege (HDZ) koji je u izjavi za portal ZADAR News (https://www.zadarnews.hr/ante-kolega-hdz-ne-treba-nam-ime-kalelarga-to-je-talijanizacija-zadra-sto-je-sljedece/) kazao kako bi preimenovanje Široke ulice u Kalelargu bila talijanizacija Zadra.

Tim povodom izjavu je dao člana Organizacijskog odbora građanske inicijative Za Kalelargu, , Venci Jurin ( koju smo pročistili od uvredljivih izraza, op.a) .

". Kalelarga piše, a ne Calle Larga. Zalažemo se za hrvatski toponim i Hrvatsko ime s početnim slovom K i zadnjim slovom A, dakle - KALELARGA, onako kako je svi zovemo i onako kako treba biti. Valja mladog Antu Kolegu podsjetiti i kako je našu inicijativu potpisalo preko 10 tisuća građana 2014. godine u samo sedam dana. Drugo, kad smo osnovali udrugu Dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga, kad smo od Matice morali dobiti podatke o svom žiro računu, himna Matice Zadrana bila je Kalelarga Tomislava Ivčića, od nedavno počasnog građanina našeg Zadra. I to znaju svi od prvog dana, od gradonačelnika pa do svih ostalih.

Kalelarga je proslavila Zadar i to su činjenice. Prvi je pokojni Tomislav Ivčić sa svojom pjesmom Kalelarga, a druga je naša udruga Dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga. Da nije bilo Tomislava Ivčića ne bi ni bilo naše najveće pjesme i to svi znaju. Nadalje, ako u Makarskoj postoji Kalelarga, ako je ista ta Kalelarga i u Šibeniku, ako i Dubrovnik ima svoj Stradun, kakve to veze ima s fašizmom? Isti taj Ante Kolega prije nekoliko tjedana digao je ruku da Tomislav Ivčić postane počasni građanin Zadra, a svi znamo da je Kalelarga Ivčićeva najpoznatija i najbolja pjesma.

U čemu je onda problem s Antom Kolegom? Ako misli da je Ivčić pjevao o fašističkoj Kalelargi, zašto je onda digao ruku za to da on postane počasni građanin Zadra? Ja mogu govoriti o toj temi i to naširoko jer sam rođen u Drugom svjetskom ratu. Tako su i lavu razbili glavu u Foši, a lav nema veze s fašizmom jer se radilo o Mletačkoj državi. Dakle, Ante Kolega nema pojma o čemu priča. Koristim ovu priliku da se zahvalim svim vijećnicima u Gradskom vijeću, a njih je većina, koji su odlučili da u siječnju jednom i zauvijek preimenujemo Široku ulicu, koju nitko tako ne zove, u Kalelargu".

U ime Građanske inicijative Za Kalelargu, Venci Jurin.