Čuvar Varoši Duško Dule Bjelan ovogodišnji je laureat dodjele priznanja Čovik godine Zadra" koje dodjeljuje KUD Bleke i Konji.

U trafici Pax odigrala se ceremonija dodjela priznanja Duli, koji je skoro kvarat stoljeća zaštitni znak jedne od preostalih trafika na Poluotoku.

- On je već i prije bio u nominaciji, ali smo računali da je mlad i da za njega ima još vrimena, kazao je Enio Meštrović, prvi među Konjima koji su se okupili u velikom broju i svom slavodobitniku Duli zapjevali par božićnih pjesama, uz onu Lipo ime Dule. Dovoljno za suzu i ganuće koje je Dule izrazio primajući nagradu od Enija koji mu je rekao da ju je zaslužio jer je Čovik koji čuva ovaj Grad.

- A što da kažem - Bleke i konji. Idem odmah u Gradsko poglavarstvo, brzo se povezao dobitnik nagrade s onima koji su mu je dodijelili u odgovoru na novinarsku znatiželju.

Dule je otpratio generacije Zadrana preko trafike koju mu je povjerio prijatelj Edi Skroče. Na usluzi je građanima i nakon isteka dužeg radnog vremena koji mu ne nosi umor već veselje u komunikaciji sa svima, osobito turistima koji kod njega zalaze. Kada su kafići bili zatvoreni kod Dule je bila najbolja kava, tvrdile su to najveće kavopije. Čovjek iz Grada, bivši pomorac, trafikanta - to je Dule - Čovik godine.

Prvi put je KUD Bleke i konji to napravio prije šest godina kada je Čovikom godine proglasili Nevena Kožula, vlasnika susjednog kafića Doma. Uradili su to na 10. godišnjicu svog pravnog postojanja u nastojanju da tom nagradom očuvaju izumirući duha grada i zadarske kulture. Iz KUD-a „Bleke i konji" uz tu nagradu imaju i poučak uz koji su nazdravili u Tovara nakon proglašanja Čovika:

"Niti je ovaj svijet stvoren samo zbog nas, niti ćemo živjeti vječno"

Na kantunu Kovačke i Matice dalmatinske i dalje ostaje Dule.