Udruga Bioteka iz Zagreba posjetila je osnovne škole Zadarske županije kako bi provela edukativne radionice za učenike na temu gospodarenja otpadom. Radionice su provedene u sklopu projekta „Primjer budi - za čist okoliš se potrudi!" kojeg je sufinancirala Zadarska županija.

Budući da se Hrvatska obvezala da će do 2030. godine ponovno upotrebljavati i reciklirati 70 % ambalažnog otpada, a do 2019. godine stigli smo do samo 30 %, pravilno gospodarenje otpadom važna je tema o kojoj se u školama ne priča dovoljno. Zadarska županija ima jednu od najmanjih stopa oporabe komunalnog otpada u državi. Radionice su napravljene s ciljem da učenici Zadarske županije uče o problemima vezanim uz gospodarenje otpadom kroz niz zabavnih i zanimljivih aktivnosti. Učenici su razvrstavali predmete koji se mogu ponovno upotrijebiti od onih koji se mogu reciklirati i onih koji se bacaju u komunalni otpad. Također su učili o piramidi gospodarenja otpadom i izrađivali plakate za svoje sugrađane s porukama o važnosti zaštite prirode.

U radionicama u OŠ Vladimir Nazor u Neviđanima na otoku Pašmanu sudjelovali su učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda te njihove učiteljice i učitelj, kao i učenici od prvog do četvrtog razreda područnih škola Zaton i Vrsi OŠ Petar Zoranić zajedno sa svojim učiteljicama. Ukupno je održano sedam radionica za više od 60 učenika. Protokol radionica podijeljen je s učiteljima i učiteljicama kako bi mogli educirati nove generacije učenika, a sve s ciljem da se preko djece poruka o zaštiti prirode i pravilnom gospodarenju otpadom prenese na lokalnu zajednicu.