Vlada je na posljednjoj sjednici donijela odluku o dodjeli beskamatnog zajma jedinicama lokalne samouprave koje su u 2021. godini imale pad prihoda u odnosu na 2019. godinu. Među onima kojima je u odnosu na pretpandemijsku godinu od 1. do 30. rujna pao prihod od poreza i prireza na dohodak, poreza na potrošnju, boravišne pristojbe te komunalne naknade našli su se Grad Zadar i Zadarska županija, kao i nekoliko općina.

Visina zajma ovisi o padu prihoda. Gradu Zadru odobren je beskamatni zajam od 400.000 kuna, Zadarskoj županiji 300.000 kuna, Škabrnji i Ninu po 200 tisuća te Općini Tkon 100.000 kuna. Zajam se isplaćuje nakon podnesenog zahtjeva, a svi koji imaju pravo na njega vjerojatno će ga iskoristiti, kako bi smanjili obveze u kreditima s kamatama. Sredstva će u državni proračun trebati vratiti u roku od tri godine.

Iako je pravo ostvario relativno mali broj općina i gradova u Hrvatskoj, navedimo kako su u pojedinim gradovima iznosi enormni. Zagreb ima pravo na kredit od 7 milijuna kuna, a rekorder je Grad Dubrovnik, koji zbog pada prihoda (turizam) može zatražiti zajam od čak 32 milijuna kuna.