Kao jedna od potpisnica, gradska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić proslijedila je lokalnim medijima otvoreno pismo predsjedniku Zoranu Milanoviću upućeno odmah nakon što su u Saboru izglasane izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima se propisuju kazne od 30.000 do 50.000 kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja COVID potvrda u javnopravnim tijelima.

- Brojne građanke i građani, građanske inicijative i udruge nakon sramotnog izglasavanja segregacijskog, protuustavnog Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u Hrvatskom saboru nešto prije 12 sati, a koji je kao ni jedan zakon do sada zakon osporavan u javnoj raspravi na e-građanin, te na brojnim javnim prosvjedima, uključujući današnji na Markovom trgu, pridružuju se potpori predsjedniku Republike Hrvatske, pravniku Zoranu Milanoviću, da iskoristi svoju ustavnu zadaću i ne potpiše takav zakon. U nastavku i priloženom otvorenom pismu navedeni su razlozi zbog kojih kojima narod traži od predsjednika Ustavom zagarantiranu zaštitu od totalitarnih mjera, priopćila je Botić.

Pismo, kojeg potpisuje i njezin kolega iz Akcije mladih Marko Pupić Bakrač, prenosimo u cijelosti:

Poštovani Predsjedniče,

osim što stalno upozoravate i javno govorite o štetnosti mjera Stožera, neustavnosti donesenih Zakona i odluka, neustavnosti COVID potvrda, jeste li ste spremni koristiti i svoje predsjedničke ovlasti u obrani Ustava? Jer mi upravo to tražimo od Vas.

Prema Ustavu, Članak 94., Predsjednik Republike brine o poštivanju Ustava, osigurava opstojnost i jedinstvenost RH i redovito djelovanje državne vlasti. Iz uzajamnosti članka 89. i 94. Ustava nedvojbeno proizilazi zaključak da Predsjednik, ne samo da može, već bi mu to bila i dužnost, odbiti proglašenje zakona koji smatra neustavnim.

Ustavna obveza predsjednika Republike da "brine o poštivanju Ustava" ne može ga lišiti obveze razmotriti bi li takvim činom ‐ proglašenjem neustavnog zakona, upravo on postupio suprotno ustavnoj brizi o poštivanju Ustava i omogućio primjenu neustavnog zakona, u slučaju kada se od njega očekuje djelovanje koje bi omogućilo provesti u djelo određene obveze proizasle iz donesena zakona. To vrijedi i za sada važeći tekst članka 89. Ustava. Iz navedenoga slijedi zaključak da bi predsjednik Republike povrijedio Ustav u obavljanju svoje dužnosti proglašenjem zakona iz članka 89. Ustava kada bi proglasio zakon za koji zna da je neustavan te bi za tu povredu, jer je počinjena u obavljanju njegove dužnosti, bio odgovoran prema članku 105. Ustava.

Pozivamo Vas, predsjedniče Milanović, da počnete djelovati u okviru svojih ovlasti i obveza te da NE potpisujete proglašenje ovih novih Izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje će vladajući HDZ danas, 15.12.2021., donjeti u Saboru, a da za sve već s Vaše strane potpisane i proglašene zakone (kao Zakon o sustavu Civilne zaštite kojim su Stožeru CZ RH dane ovlasti za koje ste javno izjavili kako su neustavne) zatražite ponovnu ocjenu ustavnosti od Ustavnog suda zbog izmijenjenih okolnosti, posebno u trajnosti i proširenju donesenih mjera, a time i sve većih uskrata ljudskih prava.

Pozivamo Vas predsjedniče Milanović, da djelom u okviru svojih ustavnih ovlasti i obveza potvrdite sve što se posljednjih mjeseci javno izgovorili o Covid putovnicama, Stožeru i neustavnim odlukama i Zakonima!