Četiri godine nakon što je u olujnom nevremenu stradao obalni zid u Foši, nadležni u Gradu Zadru usudili su se to staviti u program sanacije za 2022. godinu. I to za 2.150.000 kuna.

To ne znači da će se taj povijesni čin i dogoditi jer treba prikupiti novac. Kako gradske vlasti za takve stvari nemaju novca u gradskoj blagajni, oni čekaju da im to netko drugi podari.

Godinu dana nakon što se obalni zid počeo raspadati, pročelnik Robertino Dujela uz pomoć svoje pravne službe koja se dosjetila kako Županija ima program za hitne intervencije na pomorskom dobru, financiranje je prebacio na njih. Ali ne i projekt sanacije koji se radio tek ove godine. Lani je i tako bila korona pa niti je bilo novaca, a niti projektne dokumentacije i obalni zid u Foši još je više potonuo.

Grad Zadar je proljetos dobio 400 tisuća kuna od darežljivog Ministarstva mora za zahvate na pomorskom dobru. Pa tako i za obalni zid u Foši, na koji gradska vlast nije stupila nogom u protekla tri desetljeća, osim u obližnji restoran.

U Obali iz Splita, jer u Zadru se nitko nije usudio baviti projektiranjem na pomorskom dobru od kada je hrvatske države i pomorske tradicije, pripremali su projekt. I odmah vidjeli da to nije tako malo oštećenje.

U Gradu Zadru su se zabrinuli i odmah to stavili pod Odjel za graditeljstvo jer to više nije sanacija koja je pod kapom Dujele, već rekonstrukcija, a to je resor pročelnika Darka Kasapa. Tamo se i tako projekti planiraju  u petogodišnjim razdobljima, poput Trga tri bunara, Trga Gospe Loretske ili arheoloških istraživanja na drugom dijelu Gradske tržnice koja su i tako čekala stoljećima.

Izvor financiranja i dalje ostaju Ministarstvo mora, Zadarska županija i komunalni doprinos. Nedostaje još 50 tisuća kuna s obzirom na projekciju, odnosno troškovnik kojeg je trebala napraviti Obala. Ali, o novcu tek kada se jednog dana objavi natječaj za izvođača radova.