U Općoj bolnici Zadar obavljena je prva stereotaksijska vakuum asistirana biopsija pod tomosintezom.

- S obzirom da se radi o pretrazi koja se do sada obavljala samo u kliničkim bolničkim centrima, dostupnošću ove zdravstvene usluge u našoj bolnici omogućena je pacijenticama kompletna dijagnostika dojke pod vodstvom stručnog tima Odjela za kliničku radiologiju, poručuju iz zadarske bolnice.

Rano otkrivanje raka dojke od presudne je važnosti za daljnji tijek liječenja i stoga je nabavka uređaja od izuzetne važnosti.

Proceduru su izveli Davor Dorčić, dr.med., ing. Igor Šarunić, ing. Roko Padelin, Grozdana Mihić, ms. uz pomoć kolega iz KBC Split , prof.dr. Tade Tadića i ing. Maje Vučković.

Procedura je to kojom se preciznim navođenjem mamografskog uređaja 3D proizvođača HOLOGIC, aspirira sumnjivo tkivo dojke koje se šalje na daljnju analizu. U odnosu na druge biopsijske postupke dojke ovim postupkom uređaj snimi dojku u tkz. 3D obliku te preciznim navođenjem aspirira dio tkiva. Takvim postupkom moguće je biopsirati iznimno male i sumnjive mikrokalcifikate što omogućava ranu dijagnostiku bolesti dojke.

Vrijednost nabave iznosi 500.000 kuna iz decentraliziranih sredstava  koje Bolnica dobiva iz Ministarstva zdravstva.