Sutkinja Iva Lovrin donijela je oslobađajuću nepravomoćnu presudu za Irenu Ćosić, bivšu direktoricu Zračne luke Zadar. Ona je u veljači ove godine optužena za više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave, odnosno pomaganja kod počinjenja tih kaznenih djela, zajedno sa 74-godišnjom Jasnom Vukas iz udruge "Novi put svile".

Na Županijskom sudu održana je samo jedna rasprava jer je dokazni postupak proveden kroz prethodnu istragu, kazao nam je njen odvjetnik Branimir Zorica. Kada dobije presudu, znat će i obrazloženje oslobađajuće presude. Na nju će se nema sumnje žaliti Županijsko državno odvjetništvo i to Visokom kaznenom sudu. Oni su podignuli optužnicu za više kaznenih djela čija je težina 75 tisuća kuna. Za toliko je trebala biti oštećena Zračna luka koja je u vrijeme, dok je Irena Ćosić bila direktorica, taj iznos posudila udruzi koja je organizirala događaj kulturne suradnje s Kinom.

U optužnici se navodilo kako se „okrivljenice terete da su od 17. ožujka do 8. kolovoza 2017. u međusobnom dogovoru, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi udruzi drugookrivljenice, a na štetu društva prvookrivljenice, prvookrivljenica naložila računovodstvu društva isplate sa računa društva na račun udruge u novčanom iznosu od ukupno 75.000,00 kuna, pravdajući u poslovnim knjigama društva da se radi o zajmovima bez traženja bilo kakvih sredstava osiguranja plaćanja i bez da je prethodno s udrugom sastavljen ugovor o zajmu nego je to tek retroaktivno napravljeno nakon isplaćenih sredstava".

Povodom podizanja optužnice, bivša direktorica Zračne luke najavila je kako će „ u ovom montiranom procesu zasigurno dokazati da je jedino ona oštećena strana u cijelom slučaju".

- Prijavitelju je jedino bio cilj da me maksimalno diskreditira i kriminalizira, a šteta od 30-ak tisuća kuna koji ugovorna strana još uvijek nije vratila je sporedna stvar u svemu, izjavila je Irena Ćosić u veljači ove godine.