U nedjelju se tlo zadarskog azila treslo, ali ne od potresa, već od čupanja 30-metarskog bora teškog 2-3 tone kojeg je u noći natopila kiša. Osim što su buka i drhtavo tlo uznemirile pse, iščupani bor je ostavio veliku materijalnu štetu, a neki od štićenika su ostali bez svojih boksova. 

- Pričala sam vam o božićnim čudima, jel? Doslovno sekund prije uploada teksta o Sunčici Azil se počeo tresti! Nikad nisam svjedočila potresu, ali ovo danas... Tih par sekundi u tvojoj glavi zvuče kao sati. Ne znam da li su me noge ikad služile brže nego u tom momentu dok sam jurila prema psima u tim boksovima. Sve je bilo ko neki slow-motion. Bor se doslovno odlomio iz korijenja, bez ikakve naznake da bi se ovo moglo nekad skoro desiti, samo se iščupao iz tla i pao preko tri naša najveća boksa, napisala je volonterka. 

Srećom, svi su psi dobro i prošli su bez ijedne ozljede, ali je srušena nadstrešnica za koju su volonterke mjesecima štedjele da bi mogle zaštiti Nina i Ninu od kiše.

- Razvaljene su i tri termopanelske kućice. Uspjele smo premjestiti osam pasa koji su večeras ostali bez svog boksa, rekla bih svoje kuće na koju su navikli.  Sutra Vas molim da tko može, dođe od devet sati sa motornim pilama da saniramo ovaj ogroman bor, da bih mogle viditi ukupnu štetu i popraviti armaturne ograde da ih vratimo u njihove boksove. Iako će kiša nastaviti i sutra, mi ćemo raditi jer ovo trebamo popraviti čim prije, apel je volonterski zadarskog azila na društvenim mrežama.

U pomoć volonterskama pristigli su stalni volonteri i ekipa iz tvrtke Nasadi d.o.o.

- Volonteri se bore s velikim korijenom bora, a usputno popravljaju bokseve. Svaka im čast, naglasila je volonterka Davorka Goić.

Nadamo se da će do kraja dana šteta biti barem donekle sanirana, a štićenici azila, koji su ovih dana uznemireni i zbog pirotehnike, ponovno zaspati mirnijim snom.