Ovogodišnji božićni ručak prisjeo je pomorcima s broda Ravni Kotari u vlasništvu Tankerske plovidbe. Dok su mnogi uživali u bogatoj božićnoj trpezi, u Facebook grupi "Lako njemu on je pomorac" osvanula je fotografija božićnog objeda koja je izazvala salvu negativnih komentara na društvenim mrežama, javlja Morski.hr.

Zagoreni batak i nekoliko komada suhog peciva na tanjuru - objed je koji je pomorcima broda M/V Ravni Kotari poslužen na sami Božić. U opisu fotografije stoji kako je za ovakav ručak odgovoran kapetan broda, tiranin, kako su ga nazvali, te da su škrti obroci koji se poslužuju pomorcima postali pravilo, a ne iznimka.

- Božić je, nek se vidi raskoš; Takvima nije mjesto na brodu; Tuga i jad; Kapetan štedi kompaniji dolare; Ovo je sramota za firmu, a bogami i sramota za Zadar - samo su neki od komentara ispod objavljene fotografije, nakon čega se povela rasprava iz koje se moglo zaključiti da se siromašni obroci poslužuju pomorcima i na brodovima drugih kompanija.

U potrazi za odgovorima portal Morski.hr kontaktira oje Tankersku plovidbu, u čijem je vlasništvu navedeni brod, želeći saznati je li ovakva prehrana uobičajena za njihove djelatnike te jesu li im se pomorci ikada žalili na tretman kapetana.

Član uprave Tankerske plovidbe Ivan Pupovac rekao je da je, nakon objave fotografije na društvenim mrežama, njihov Odjel sigurnosti, kvalitete i interne kontrole započeo s istragom kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

- Prema prvim nalazima istrage, s obzirom da dio posade ne ruča nego preferira raniju večeru, kuhar je u dogovoru sa zapovjednikom spremio laganiji ručak, a obilniju večeru. Međutim, kako dio posade nije bio informiran o istom došlo je do nezadovoljstva koje je kulminirao objavom na društvenim mrežama - istaknuo nam je Pupovac, navodeći kako budžet za prehranu u Tankerskoj plovidbi prati standard industrije.

- Štoviše on je i nešto veći, a uz to se na blagdane dodatno uvećava za 50%. Ručak na blagdane tako uobičajeno uključuje biftek ili pečenu janjetinu koja je ovaj put, uz kolače za desert, servirana za večeru - istaknuo je Pupovac.

Navodi kako se pomorci za bilo kakvo nezadovoljstvo stanjem na brodu ili zapovjednim kadrom mogu obratiti otvoreno ili anonimno Odjelu sigurnosti, kvalitete i interne kontrole, na način koji je definiran i međunarodnim standardima i internim procedurama kompanije. Kaže da u ovom slučaju, a ni ranije, nije bilo službene niti neformalne prijave, već samo objave na društvenim mrežama. No poručuje kako će Tankerska plovidba, s ciljem prevencije slične situacije, u sljedećem razdoblju dodatno usmjeriti nadzor inspektora prema ovom segmentu u floti.