Policajac Ante Mitrović zbog svojih je zasluga tijekom turističke sezone prije nekoliko dana u atriju palače Cedulin primio nagradu "Nasmiješeno sunce" za najboljeg zadarskog policajca 2021. godine. Iako mu je tek 25 godina, iz PU zadarske kažu da se njime ponose jer je svojim susretljivim, uljudnim i profesionalnim ponašanjem dao znatan doprinos ugledu policije, ali i Zadra kao sigurne turističke destinacije.

- Nisam očekivao nagradu, ali moji rukovoditelji su mi iskazali povjerenje tako što su me predložili za najboljeg policajca. Zahvalan sam i nagrada mi znači puno jer je to još jedan poticaj, odnosno "vjetar u leđa" da budem još bolji i kvalitetniji u svom radu, kaže nam skromno ovaj mladi policajac.

Ante je policijski službenik za graničnu kontrolu koji svoje zadaće obavlja na sezonskim graničnim prijelazima u Salima i Božavi te s putnicima na graničnom prijelazu u Zračnoj luci Zadar, a predstavlja jedno od prvih lica koje turisti vide prilikom ulaska u našu zemlju jer dočekuje goste koji dolaze morskim i zračnim putem. Kaže da je kod njegovog posla samo radno vrijeme fiksno, od 6 do 18 sati, a kako će tih 12 radnih sati provesti - nikad ne može biti u potpunosti siguran.

- Toga dana sam radio na sezonskom graničnom prijelazu Sali. U jednom trenutku jednom od domaćih gostiju je pozlilo, pa sam mu uz pomoć mještana pružio pravovremenu prvu pomoć. Zajedničkim snagama smo spriječili da ne dođe do težih posljedica za osobu, dodaje Ante koji vjerojatno nije ni slutio da će tog dana sudjelovati u spašavanju ljudskog života.

Ovogodišnji naj policajac kaže da je sanjao o tom poslu odmalena, pa mu zaposlenje u Postaji pomorske i aerodromske policije Zadar, gdje radi već četiri i pol godine, predstavlja ostvarenje sna. Upravo zato na naše pitanje o tome koji mu je najljepši dio tog zanimanja, odgovora da je "policijski posao sam po sebi lijep".

- Riječ je o poslu koji nudi puno toga. Volim rad s ljudima koji je sam po sebi poseban, a ono što dodaje posebnu čar mom poslu je upravo dinamičnost. Nema monotonije ili "istog" dana. Naravno, ljeti je puno više posla, dok je zimi malo opuštenija atmosfera, ispričao nam je Ante.

Policijski posao ovaj 25-godišnjak smatra pozivom, pa poručuje svim mlađim naraštajima koji su spremni na rad koji zahtjeva visoku psihofizičku sposobnost, da se prijave i okušaju u tom zahtjevnom zanimanju.

- Kvalitete dobrog policijskog službenika su ljubaznost, pravednost i spremnost na najzahtjevnije intervencije, zaključuje najbolji zadarski policajac koji je već dokazao da ih ima.