Prvi mjesec 2022. godine donosi jednu od najatraktivnijih dražbi na Općinskom sudu u Zadru. Na usmenoj licitaciji bit će preostalo građevinsko zemljište Bagata, nekad zaštitnog znaka zadarskog gospodarstva, poduzeća za proizvodnju šivaćih i alatnih strojeva koje je do početka devedesetih zapošljavalo preko tri tisuće radnika.

Danas je iza ovog industrijskog diva ostalo građevinsko zemljište, procijenjene vrijednosti 33,2 milijuna kuna. Riječ je o površini od 22.355 m2 omeđenoj ulicama Benka Benkovića i Nikole Tesle na čijoj je suprotnoj strani, nekadašnjem Bagatovom pogonu B, buknula stanogradnja.

Na jednako atraktivno zemljište, čiji je dio bio predmetom pustih sudskih sporenja i brojnih zabilježbi, prije 15-ak godina upisala se tvrtka Euro Ivi, vlasnički povezana s kontroverznim hercegovačkim poduzetnikom i tajkunom Milanom Lučićem, hrvatskoj javnosti poznatom i po videouratku s domaćom pjevačicom Severinom. U vrijeme kada je zadarski poduzetnik Roko Brala kupovao Bagatovu "Trgovinu", Lučić je došao u vlasništvo Bagatove "Precizne mehanike" i atraktivnog zemljišta, čiji je dio ubrzo prodan trgovačkom centru Lidl.

Njegova tvrtka Euro Ivi kasnije je završila u stečaju, a zanimljivo je i ime njezinog ovrhovoditelja. Radi se o Malu projektu, splitskoj tvrtki za poslovanje nekretninama čiji je osnivač TOMMY 1992. Osoba ovlaštena za zastupanje je Zoran Mamić, ali ne bivši i osuđeni trener Dinama na kojem ste odmah pomislili, već sin Tomislava Mamića, koji je sa svojim trgovačkim lancem Tommy jedan od najvećih poslodavaca u Dalmaciji.

U zaključku, koji je dostavljen objema strankama, najavljuje se prvo dražbeno ročište za prodaju nekretnine, koje će se održati 24. siječnja u zgradi suda u Ulici plemića Borelli. Nekretnina na adresi Ulica Nikole Tesle 13 obuhvaća ukupno tri katastarske čestice, onu najveću (3281/1), posebni dio uz spoj Tesline i Ulice Franje Petrića (3281/6) te 3281/18, koja se prema Geoportalu naslanja uz samu Ulicu Benka Benkovića.

Zemljište se nalazi desno od "Lidla" te ispod "Svijeta stakla"

U istom zaključku o prodaji nekretnine navodi se kako je ona slobodna od osoba i stvari. Obilaskom terena uvidjeli smo u kakvom je stanju, neprepoznatljivom od vremena kada je ova parcela predstavljala radno mjesto brojnim djelatnicima. Danas, na trenutke nepristupačno, brdovito i šumovito područje skriva ostatke tog pogona u derutnim zgradama i ruševinama.

Hoće li se ono, kao i najveći dio ostataka zadarskih tvrtki koje su nestale u stečaju, pretvoriti u novi teren za stanogradnju? Odgovor na to pitanje bit će poznat na prvoj dražbi na kojoj se nekretnina ne može se prodati ispod 2/3 utvrđene vrijednosti, odnosno 22,1 milijuna kuna.