U Grad su jutros ušle maškare. Kud prije, pitaju su gosti ugostiteljskih objekata koje na otvorenom i zatvorenom obilazi po par maškaranih osoba.

To nisu maškare, već uhodan posao prosjačenja koji se već godinama odvija u Zadru. Isti ti mogu se vidjeti i u drugim gradovima. Prije pet, šest godina kad su počeli organizirano zarađivati pod maskama, znali su ponešto i zapjevati, kako bi izazvali reakciju osoba od kojih su očekivali nagradu za svoj trud. Sada samo pruže posudu u koju bi im "na lijepe oči", koje nitko ne vidi, trebali ubaciti novac.

Prilagodile su se i epidemiološkim mjerama pa starija osoba u dječjem kostimu nosi i masku, čak i plastične rukavice.

U veljači 2017. godine objavljena je vijest o tome da se iz maske djeteta skrivala 45-godišnja Romkinja s karlovačkog područja s petogodišnjim djetetom, pjevajući Mi smo male mace...Policija ju je uhvatila na Kalelargi i prijavila za prosjačenje.

U tom poslu i dalje sudjeluju djeca, dovoljno da se policija aktivnije uhvati u koštac s tom pojavom koja mijenja svoj oblik: od maškara, preko onih koji traže priloge za kojekakve udruge do raznih ljetnih svirača i zabavljača koji se često koriste djecu. Sve je to domaća inovativnost zarade, a domaćini su poznati kao velikodušni ljudi.

Pa tako i maškarani prosjaci dolaze i prolaze iz godine u godinu, dok je policija na ulici postala rijetka pojava.