Da i amaterski fotografi imaju priliku biti primijećeni u Zadru, dokazuje uspješna izložba zadarskog fotografa Kristiana Bilanžića koja se u prosincu održala u pivovari "Brlog". 

- Fotografiju sam zavolio još u mlađim danima. Sve je započelo iz ljutnje prema dominantnim vizualima u društvu, odnosno prema snimanju (nekvalitetnih) fotografija mobilnim telefonima. Tada sam pomislio kako ću s fotoaparatom moći puno bolje uhvatiti trenutke koje za mene imaju neko značenje. Naravno, mojih prvih 1000 fotografija bile su katastrofa (smijeh), ali s vremenom sam uspio pohvatiti konce, pa su postale nešto bolje. Neko nepisano pravilo fotografije je da će, neovisno koliko slika "opališ", dvije ili tri biti dobre, rekao je Kristian. 

Nije očekivao, ali dogodilo se. Od prosinca prošle godine može se pohvaliti da je izlagao svoju prvu izložbu, ni manje ni više nego stotinjak fotografija različitih motiva.

- Nisam bio aktivno angažiran za svoju prvu izložbu, ali je ekipa iz zadružne pivovare Brlog došla na ideju da putem projektora izlaže radove zadarskih fotografa. Mene su pronašli na Instagramu, pa se nakon par mjeseci izložba uspjela uspjela realizirati. Odmah sam pristao jer imaju dobar sistem gdje mogu prezentirati fotografe bez velikog troška. Bilo je tu fotografija basketa, socijalističke kulture u Slovačkoj, zadarskih zgrada, a inspiriraju me fotografije NBA utakmica iz devedesetih godina, ulice Amerike 70-ih i 80-ih u crno bijeloj tehnici... Arhitektura je nešto što nas konstantno okružuje i definira naša kretanja, a donekle i osjećaje u svakodnevnom životu. Sve te zgrade imaju neku svoju priču, osim što su skup betona ili nekog drugog materijala, svaki ugao i svaki zid stoji tu s nekom namjerom i idejom, a također je u njemu pohranjena prošlost, sadašnjost i poneka misao pa se pomalo zanesem fotografirajući ih, ispričao je Kristian.

Naravno, u svom radu suočava se ponekad i s kritikama starijih i iskusniji, a najviše je, kaže, naučio na radionici fotografiranja koja se održavala u Knjigozemskoj.

- Bilo je kritika prilikom koji bi me me stariji pitali "Što je pisac htio reći?". Otvoren sam za kritike, dapače, one su mi zanimljive jer mi daju poticaj da opažam detalje i razmišljam na novi način.

Za kraj smo ga upitali što čini dobrog fotografa, a što dobru fotografiju?

- Iako sam laik u svijetu fotografije i nemam formalno obrazovanje u tom smislu, mislim kako fotograf i fotografija nikako ne mogu biti razdvojeni jedno od drugoga. Dobra fotografija je odraz dobrog fotografa, a dobar fotograf mora biti dio te fotografije, u smislu da ima vlastiti pogled na ono što fotografira i težnju da primijeti stvari koje prije možda nije vidio. To je ključ dobrog fotografa, zaključuje ovaj mladi zadarski fotograf koji dodaje kako u budućnosti namjerava nastaviti uživati u svom hobiju, ali samo pod cijenu zadržavanja svoje umjetničke neovisnosti.