Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u srijedu je izjavila kako Ministarstvo poljoprivrede bilo što vezano uz ribolov, uzgoj i promet plavoperajne tune ne može napraviti bez Europske komisije (EK) i bez svih država članica.

Ministrica je to kazala odgovarajući uoči sjednice Vlade na novinarski upit pomaže li Ministarstvo poljoprivrede Anti Gotovini legalizirati tune iz Libije.

"Riječ je o najreguliranijem ribolovu i prometu", istaknula je Vučković te dodala da su novinski napisi "potpuno neistiniti". O tome je progovorio ribarski inspektor Marko Pupić Bakrač. On je medijima kao županijski vijećnik poslao svoje očitovanje Ministarstvu poljoprivrede.

Naime, prema današnjem pisanju medija, tvrtka Ante Gotovine iz Libije uvozi jeftine tune bez papira i ubacuje ih u jadranske kaveze. "Tuna za jadranske kaveze dviju tvrtki, Jadran tune i Pelagos net farme kojoj je osnivač general u miru Ante Gotovina, nabavlja se iz Libije, bez ikakvih papira, te za nju plaćaju dva eura po kilogramu. Papiri se kasnije rješavaju u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu, kako bi se sve legaliziralo. O tome saznanja imaju i policija i Državno odvjetništvo", objavila je Slobodna Dalmacija.

Vučković je kazala kako je moguće u Hrvatskoj imati promet, odnosno uzgajati u uzgajalištima veću količinu tune nego što je nacionalna kvota te kako je to dobro za razvoj proizvodnje, vanjsko trgovinsku bilancu i razvoj sektora akvakulture. "Međutim, to se odvija po prilično strogim pravilima, a u kontrolu takvog ulova, prometa i uzgoja uključena je uvijek EK, Europska agencija za kontrolu ribarstva i sve zemlje koje u tome sudjeluju - zemlja u kojoj je tuna izvorno ulovljena, zemlja putem koje se provozi i zemlja u koju se unosi i uzgaja", istaknula je Vučković.

Hrvatska kod svakog prometa, kod uzgoja, kod stavljanja u kaveze, osim što koristi visoku tehnologiju, "o svemu, baš o svemu komunicira s EK-om i dokazuje da se cijeli takav promet, osobito stavljanja u kaveze događa u skladu s preporukama Međunarodne komisije za zaštitu plavoperajne atlantske tune", pojasnila je Vučković.

Istaknula je i kako je Hrvatska zbog takvog pristupa dobila nagradu kao najbolja zemlja Mediterana u korištenju visokih tehnologija posljednjih godina kod kontrole ribarstva.