Na krovu Muzeja antičkog stakla (MAS) prijepodne je obavljen veliki zahvat u sklopu izmjene sustava grijanja i hlađenja muzejskog prostora otvorenog 2009. godine.

Za nesvakidašnji posao, na Obali kralja Tomislava postavljena je pokretna signalizacija za promet vozilima.

- Morali smo angažirati auto dizalicu zbog pristupačnosti krovu s kojeg smo skinuli tri elementa rashladnika i podigli smo nove. Oni će se sada spajati i vjerujemo, a dobili smo i jamstvo izvođača, zagrebačkog Termorada, kako će to biti u funkciji krajem ovog mjeseca, doznajemo od ravnatelja MAS-a, dr. sci Hrvoja Manenice.

On se uhvatio tog velikog posla, neophodnog za funkcioniranje muzeja,  nužnog standarda za eksponate od stakla, zaposlene i najvažnije - posjetitelje. Zahvat na izmjeni uređaja klimatizacije koštao je 1.5 milijun kuna. 

- Od osnivača, Ministarstva kulture i medija dobili smo 60 posto, a ostatak smo prijavili na natječaj Fonda za zaštitu okoliša, navodi ravnatelj Manenica.

Novi sustav bit će moderniji i digitaliziran u odnosu na onaj koji je postavljen u sklopu projekta uređenja i dogradnje MAS-a. Nije da nije bilo uobičajenih problema. Rok od dva tjedna za nabavku opreme kod francuskog proizvođača zbog poznatih razloga produžio se na 10 tjedana zbog čega su u MAS-u s montažom nove opreme ušli u 2022. godinu.