Nakon što je održao lekciju liječnicima specijalistima Doma zdravlja uvrijeđen što su oni u svom pismu napisali je li projektant znao što projektira, zadarski arhitekt Bogdan Marov uputio je reagiranje i na naš tekst o Poliklinici.

„Na Vašem portalu već drugi put je objavljen tekst u kojem se u negativnom kontekstu spominje Arhitektonski studio Rene. U tekstovima se navode netočne i neprovjerene informacije, izvor kojih je pismo - pamflet grupe liječnika koji pokazuju tragično nepoznavanje pravilnika koji propisuje prostorne, tehničke i sanitarne uvjete za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

Vaš novinar(ka) DM bez elementarne profesionalne etike prenosi stavove grupe liječnika bez da je pročitao(la) pravilnik koji regulira zdravstvenu djelatnost, nije napravio(la) uvid u projekt za koji tvrdi da ne zadovoljava ni minimum zahtjeva pravilnika niti je tražio(la) informacije o projektu od projektanta kojima bi se mogla razjasniti nebulozne tvrdnje iz pisma grupe liječnika.

Vrhunac gluposti koji je objavljen u Vašim tekstovima je navod da djeca i žene dijele istu čekaonicu.

Naime, šest ginekoloških ambulanti se nalazi na prvom, a šest pedijatrijskih ambulanti na drugom katu poliklinike i funkcioniraju kao dvije potpuno odvojene funkcionalne cjeline. Pametnome dosta, ali ne i Vašem novinaru (ili novinarki), potpisao je ovlašteni arhitekt Marov.

Tako je napisao zadarski arhitekt, koji pripada struci koja po prirodi ima veliku taštinu da se ne suzdržava omalovažiti druge struke, a nikada se javno ne sukobljavaju s naručiteljima projekta, osobito od javnog interesa. Što se tiče novinarskog teksta, u ovom slučaju samo je u pitanju ispravak krivog podatka. Da, čekaonice su na dva kata, ali jednako zatvorene i bez zraka, a u njima će se miješati majke s djecom, dok će žene čekati na drugom katu Poliklinike koja je također u tom dijelu blindirana. Kao svaki veliki sustav, što je i sam u svom očitovanju za zadarski.hr, istaknuo Marov.

Međutim, njegove uvrede na račun liječnika koji brinu o zdravlju tisuće djeca i žena, prešla je granicu pristojnosti kad im se nabacuju "tragične tvrdnje, nebuloze" na pravo da reagiraju u zaštiti svoje struke i pacijenata.

Liječnici Doma zdravlja, ginekolozi, pedijatri i stomatolozi, nisu mogli doći sebi nakon što im je arhitekt poručio kao i potpisanoj novinarki da prvo pročitaju Pravilnik o minimalnim tehničkim standardima.

To što je on napravio su minimalni tehnički uvjeti, za maksimalnu praksu primarne zaštite, komentiraju specijalisti koji imaju na tisuće upisanih malih i velikih pacijenata bez dovoljno mjesta u čekaonicama. Više ne mogu čekati ni u autima, jer u garaži Poliklinike za njih nema mjesta, izjavio je pedijatar dr. Željko Čakarun.

On je potpisnik otvorenog pisma, kojeg Marov naziva pamflet, poslanog i Ministarstvu zdravlja, uz  liječnike - specijaliste, Suzanu Perinčić, Milenu Bačić, Silvanu Bakmaz, Sonju Beram Vidaić, Domagoja Krpinu, Petra Lozu, Anđelu Longin, Ivana Marića, Dijanu Paleku, Nadislava Pedića, Dubravka Pedića, Nevenu Švorinić, Terezu Tičić te Ivicu Žuvelu.

Neumjestan napad arhitekt na liječnike s kojima uopće se nije konzultirao kada je projektirao, baca fokus s osnovnog pitanja: zbog čega su se oni uopće trebali iseliti iz svoje zgrade Doma zdravlja, namjenski građene i obnovljene s 20 milijuna kuna u Polikliniku za još pet milijun kuna kredita?

Da ih je projektant konzultirao umjesto Pravilnika, ne bi potpisana novinarka, ginekologu Domagoju Krpini dostavila nacrt kojeg potpisuje RENE, objavljen u natječajnoj dokumentaciji za izvođača radova. Od ravanteljice  Doma zdravlja, Renate Bek, nisu dobili niti jednu suvislu informaciju niti su znali tko projektira to preseljenje.

Ambulante Doma zdravlja kao i školske medicine, koje je također projektirao RENE, nikada nisu bile planirane u Poliklinici koja se useljava po nekom drugom ključu.

Iako je to trebala biti poliklinika Bolnice, u njoj su pridošle još tri županijske ustanove zdravstva - Zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicine te Dom zdravlja. U Poliklinici se očekuje i useljenje privatne poliklinike iz Dubrovnika koja je dobila 10-godišnji  najam 237 kvadrata na natječaju Bolnice.