Rektorica Dijana Vican najavila je krajem studenog objavu natječaja za smještaj u novi studentski dom početkom prosinca. U odgovoru na novinarski upit sa zadarskog sveučilišta nisu opovrgnuli tu najavu a kad će stvarno natječaj nisu ni rekli. Na pitanje u kojoj je fazi opremanje i useljavanje studentskog doma i menze, dugo smo čekali odgovor kojeg smo dobili nakon trećeg puta.

Uz ironičnu opasku iz Rektorata kako ga nisu trebali ni davati jer smo ga sami dali. Kako stvari stoje do otvaranje neće doći prije iduće akademske godine, pokušali smo isprovocirati zbog čega se toliko kasni s opremanjem i useljenjem studentske menze i doma u sklopu budućeg sveučilišnog kampusa. Osobito jer se radi o projektu za koje je prekoračeno i EU financiranje te je Grad Zadar uskočio sa šest milijun kuna. Sveučilište je uporabnu dozvolu dobilo u kolovozu, mjesec dana nakon provedenog tehničkog pregleda. Umjesto najavljenog opremanja koje se trebalo završiti u listopadu 2021. godine, još uvijek se traži opravdanje u koroni za kašnjenje.

- Opremanje Studentskog doma u tijeku. Nažalost, zbog problema s nabavom materijala potrebnog za izradu namještaja koji su izazvani epidemiološkim (ne)prilikama, opremanje je usporeno i ne zbiva se u skladu s utvrđenom dinamikom. Međutim, poduzete su sve mjere da bi se taj posao dovršio što prije. U ovom trenutku ne možemo precizirati kada će opremanje biti dovršeno, ali to bi trebalo biti u ljetnom semestru tekuće akademske godine, najavili su iz rektorata Sveučilišta u Zadru.

Nastava u ljetnom semestru završava 10. lipnja prema akademskom kalendaru, a nakon 30. rujna počinje nova akademska godina.

Krajem studenog prošle godine, odgovor na isto pitanje, objavljen u Zadarskom listu, bio je ovakav: Sva oprema i namještaj se testiraju, sukladno važećim standardima, još u tijeku proizvodnje te je taj proces obavljen prije same isporuke. Sve stavke ugovora o opremanju se isporučuju i montiraju sukcesivno sukladno dinamičkom planu.

Za najveći kapitalni projekta zadarskog sveučilišta kamen temeljac položen je točno prije dvije godine. Natječaj za opremu objavljen je lani u travnju. Ancona grupa iz Đakova s ponudom od 3.8 milijuna kuna bez PDV-a izabrana je u srpnju 2021. godine, a dva mjeseca poslije potpisan je ugovor.

Problema je bilo i oko financiranja jer je natječajem za izvođača radova probijen iznos osiguran kroz EU financiranje i Ministarstvo znanosti, a samim time i rok izbora izvođača radova koji smo također propitivali. S obzirom na kašnjenje u odnosu na ugovorene rokove, pitanje je i je li došlo do prekoračenja ugovorenog iznosa od 81 milijun kuna.