Gradsko vijeće Zadra došlo je u slijepu ulicu u kojoj javnost više nema volje ni zanimanja za govor iz vijećnice, a zbog čega je predsjednik Marko Vučetić napravio prijedlog izmjena Poslovnika.

- Sazvao sam u utorak Predsjedništvo Gradskog vijeća (dvojica potpredsjednika te predsjednici klubova vijećnika) kako bi im predložio svoju ideju o tome kako sjednice učiniti zanimljivijim i efikasnijim u odnosu na duge i besmislene govore koji su na prošloj sjednici pretvoreni u nedopustivo duge i učestale prekide, najavio je Vučetić sastanak za koji, kaže, postoji dobrohotnost i dobra volja pozvanih vijećnika na raspravu i dogovor o Poslovniku.

Prema prijedlogu predsjednika Gradskog vijeća, Aktualni sat bi bio koncipiran tako da bi klubovi rasporedili set od 10-ak pitanja jer sadašnjih 20 ne može se nikako postaviti s odgovorima u sat vremena. Nakon odgovora Gradonačelnika, klubovi bi dobili po pet minuta za političko referiranje na odgovore, čime bi posljednju riječ imali vijećnici, a ne Gradonačelnik, ustvrdio je Vučetić glavne i sporedne uloge u promjenama poslovničkog scenarija.

On predlaže i da se izlaganja izvjestitelja smanje s 15 na 10 minuta, da se amandmani dostavljaju ranije umjesto da se pišu i podnose na samoj sjednici i da stanke traju najviše 10 minuta, a ne po sat vremena.

U svemu tome najvažniji je obim dnevnog reda, na što su svi upozoravaju već godinama. U predizbornoj kampanji se govorilo kako će tražiti da sjednice budu svakog mjeseca, a ne u zakonskom roku od tri mjeseca, kakva je do sad bila praksa. Maratonske sjednice po kojima je Gradsko vijeće Zadra odavno poznato, rezultat su ne samo dnevnog reda kojeg predlaže Gradsko vijeće od 20 i nešto točaka, nego i potrebe pojedinih vijećnika da govore, govore i govore.

Novinari koji su prije digitalnog prijenosa koji je zapravo umanjio interes javnosti za praćenjem sjednica Gradskog vijeća, revno pratili sjednice u Vijećnici, znali da tko su takvi. Njihovim izostankom sa sjednice, ona bi trajala daleko kraće.

Marko Vučetić preferira 10-ak točaka po sjednici zadarskog Gradskog vijeća kao optimum za kvalitetnu raspravu i odluke.

Iduća sjednica bit će u veljači, a već sad se najavljuju "paklene" točke dnevnog reda kao što je preoblikovanje HNK Zadar i osnivanje nove ustanove u kulturi Dvije palače.

Predsjednik Gradskog vijeća još nije prijedlog niti jedne točke dnevnog reda za sjednicu u veljači na kojoj bi se trebao naći i prijedlog izmjene Poslovnika, nakon posljednjih izmjena iz ožujka 2021. godine koje su bile više formalne naravi u odnosu na najnoviji prijedlog.