Iz Zadarske županije reagirali su na navode iz Zadarskog azila, prema kojima „od Grada i Županije ni traga ni glasa".

- Neugodno smo iznenađeni prozivkama volonterki Udruge Zadarske šapice jer, unatoč tome što Zadarska županija nema zakonsku obvezu financiranja, pomažemo njihov rad u okviru svojih mogućnosti. Posebno izdvajamo činjenicu da se Zadarska županija aktivno uključila u rješavanje problema nezbrinutih životinja iako je to prvenstveno zakonska obveza JLS-a te je od države zatražila i dobila zemljište, izradila projekt i ishodovala građevinsku dozvolu za gradnju Skloništa za napuštene životinje. Krajem 2021. godine dovršena je izgradnja pristupnog puta, a trenutno s Ministarstvom poljoprivrede intenzivno radimo na pronalaženju sredstava za financiranje izgradnje Skloništa za napuštene životinje kroz Program ruralnog razvoja RH.

Također, prošle godine smo tri puta po zamolbi udruge Zadarske šapice azilu donirali šljunak u vrijednosti od cca 10.000 kn, a dio naših djelatnika redovno pomaže u radu azila kroz privatne donacije i šetnju pasa.

Udruga Zadarske šapice koja „upravlja" azilom na Žmirićima javila se na Javni poziv za sufinanciranje udruga kojeg objavljuje UO za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove. Međutim, nije im odobrena potpora jer nisu dostavili potpunu dokumentaciju (računi, potvrde o plaćanju itd.). Rezultati tog poziva objavljeni su na našoj mrežnoj stranici.

Žao nam je što volonterke iz zadarskog azila ne cijene dobru volju koju je Zadarska županija dosad pokazala, ali vjerujemo da je njihov tekst objavljen na društvenim mrežama napisan u afektu potaknut teškim uvjetima u zbrinjavanju velikog broja napuštenih pasa, piše u priopćenju.