Ulegnuća, šahtovi, prekopani kanali, rupe, zakrpe... Tako izgleda kilometar ceste Puta Dikla i Ulice Denisa Špike, kojom svakodnevno prolaze tisuće automobila, a u koju se godinama, pa i desetljećima, nije ozbiljnije ulagalo. Na probleme s asfaltom nadovezuje se manjak nogostupa te mimoilaženje s biciklistima, najčešće učenicima, kojima je ovo najbliži put do Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje.

S vremenom su vlasnici kuća i ugostiteljskih objekata svojim zidovima izašli kroz fafrarikule, a zbog podizanja zidova kojima se štite kuće izgrađene na nižoj razini, te nepostojanja kvalitetne odvodnje, na svakoj većoj kiši stvaraju se jezera koja onda smetaju i vozačima i pješacima.

Unatoč svemu tome, Put Dikla još nije došao na red za rekonstrukciju. U Gradu Zadru dugo su čekali projekt Aglomeracije, nakon kojega će se krenuti s kompletnim uređenjem ulica u ovom dijelu grada, među njima i Puta Dikla. Osim kvalitetnog asfaltnog sloja i infrastrukture, u planu su nogostup i staza za bicikliste, koja bi prolazila iza fafarikula, preko zemljišta koje je u gradskom vlasništvu, a kojeg su za svoje potrebe često prisvajali vlasnici terena uz prometnicu. O uklanjanju jednog od najljepših drvoreda u Zadru se niti ne pomišlja.

Dok se to ne riješi, za što će trebati barem godina-dvije, vozači će i dalje biti prisiljeni tražiti trake asfalta kojima mogu voziti bez najgorih posljedica za svoje automobile.