Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je danas radove na obnovi zadarske rive, koji se odvijaju u sklopu 67 milijuna kuna vrijednog projekta "Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok".

Radove izvodi slovensko-hrvatska zajednica građevinske tvrtke Adriaing, koja je u 24 % utrošenog vremena izvršila čak 27% ugovorom predviđenih radova.

"S obzirom na dosadašnji tijek radova, nadamo se ćemo do sezone obuhvatiti i četvrti dio radova, koji obuhvaća dionicu od gata do Pozdrava suncu. Do početka ljeta tako planiramo konstrukcijski završiti prvi, drugi i četvrti dio, s tim da bi dotad trebalo biti dovršeno i popločavanje kamenom na prvom i četvrtom dijelu. Također, u sklopu projekta obnavljamo i Liburnsku obalu, gdje ćemo riješiti oborinsku odvodnju te postaviti dodatne energetske ormariće", izvijestio je ministra o tijeku radova Robert Škifić, ravnatelj Lučke uprave Zadar koja je nositelj ovog projekta i koja je na njegovoj službenoj web stranici objavila videozapis napretka radova.

Kako ne bi ometali turističku sezonu, tijekom ljeta sa zadarske rive povući će se teška mehanizacija te je u planu samo popločavanje drugog dijela, od zgrade bivšeg hotela „Zagreb" do postojećeg gata. U treći dio radova, koji obuhvaća sanaciju i produženje gata za 15 metara, Lučka uprava Zadar krenut će u rujnu, nakon završetka sezone.

"Planiramo to izvesti do ljeta 2023. godine, međutim moramo vidjeti u kakvom je stanju gat. Sredstva za njegovu statičku sanaciju nisu obuhvaćena projektom, ali moguće je da će biti viška koji bi se mogao utrošiti u tu namjenu", rekao je Škifić ministru koji je odmah reagirao ističući kako neće biti problema iznaći eventualna dodatna sredstva.

Ministar Butković istaknuo je kako je ovo jedan od velikih projekata ulaganja u lučku infrastrukturu, u čemu je Zadarska županija jedna od uspješnijih županija u Hrvatskoj.