Povratnica iz Kanade Dubravka Karlović-Babić u Zadru je pokrenula inicijativu formiranja ženske veslačke ekipe Dragon boat, koje se po svijetu pokreću na inicijativu liječnika Dona McKenziea, a čine ih žene koje su prebolile rak dojke.

Riječ je o posebnoj disciplini veslanja, drugačijem čamcu i kudikamo većoj veslačkoj posadi koja broji dvadeset članova. O benefitima bavljenja ovim sportom postoji medicinska studija koju je napisao dr. Don McKenzie, liječnik, kineziolog i sam veslač te sudionik na Olimpijskim igrama. McKenzie je ujedno pokretač DB breast cancer survivors (BCS) pokreta u Kanadi i svijetu.

- Radi se o čamcu s dvadeset veslača, kormilarom i bubnjarom točnije 22 osobe u ekipi. Nakon istraživanja, objavio je rezultate i pozitivne efekte ovog sporta na ciljanu populaciju čime je u kratkom vremenu iniciran pokret u Kanadi, zatim u Sjedinjenim Američkim Državama a onda i u drugim dijelovima svijeta! Danas ima tisuće sudionika u ovom sportu među preživjelima od raka, 240 timova u preko 30 zemalja svijeta i na svim kontinentima Do 2009. godine nisam znala da postoji veslanje kao terapija za žene koje su preboljele karcinom dojke, ali odonda ne mogu zamisliti život bez Dragon boata, rekla je Dubravka Karlović-Babić za HRT Zadar.

Vođena željom da blagodati sporta osjete i žene u našim krajevima Dubravka je odučila pokrenuti prvi ženski tim Dragon boata upravo u Zadru.

- Zadar mi se učinio savršenim poligonom zbog svog položaja, postojeće infrastrukture i bogate sportske povijesti, kaže Karlović - Babić.

Svi zainteresirani mogu se javiti na broj 091-594-9535 ili email [email protected], a više informacija dostupno je na Facebook stranici.