Nakon godinu dana istrage Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je pred Županijskim sudom podiglo optužnicu protiv 61-godišnjaka zbog počinjenog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te 59-godišnjakinje zbog pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.

- Okrivljene supružnike se tereti da su tijekom siječnja 2019. godine u Zadru, i to prvookrivljenik kao direktor jednog trgovačkog društva iz Zadra, postupao s ciljem da pribavi nepripadnu imovinsku korist za društvo svoje drugookrivljene supruge u kojem je ona i vlasnik i odgovorna osoba.

Tereti ga se da je nagovorio drugookrivljenicu da u svojstvu odgovornih osoba spomenutih trgovačkih društava zaključe ugovor o kupoprodaji osam nekretnina odnosno zemljišta na zadarskom području ukupne površine od 59.360 kvadratnih metara za iznos kupoprodajne cijene od 682.684,00 kuna. Te nekretnine su bile u vlasništvu trgovačkog društva u kojem je prvookrivljenik bio direktor.

Navedenu kupoprodajnu cijenu društvo drugookrivljenice nikada nije stvarno platilo, već su je kompenzirali prebijanjem međusobnih potraživanja na temelju fiktivnih ugovora o kompenzaciji i izjave o kompenzaciji od 10. siječnja 2019., a ta se kompenzacija odnosi na navodno izvedene građevinske radove koje je za trgovačko društvo, u kojem je direktor bio prvookrivljenik, obavilo društvo drugookrivljenice, iako je oboje okrivljenika dobro znalo kako nisu izvedeni u tom pogledu nikakvi građevinski radovi od društva drugookrivljenice. Zbog toga i nije bilo nikakvog dugovanja društva kojim je upravljao prvookrivljenik, prema društvu čiji je vlasnik i odgovorna osoba bila drugookrivljenica.

Nakon opisanog postupanja okrivljenika, obavljena je uknjižba prava vlasništva inkriminiranih nekretnina u zemljišno-knjižnom odjelu nadležnog općinskog suda u korist trgovačkog društva drugookrivljenice.

Na taj je način društvu drugookrivljenice pribavljena imovinska korist u iznosu od 60.000.000,00 kuna, dok je za društvo u kojem je odgovorna osoba bio prvookrivljenik, a koje je u vlasništvu slovenskog državljanina, nastupila materijalna šteta u označenom iznosu, priopćili su iz DORH-a ne navodeći identitet osumnjičenika.

Podsjetimo, riječ je o zadarskom političaru i njegovoj supruzi, kojih se tereti za malverzacije oko prodaje terena u blizini trgovačkog centra na izlazu iz Zadra prema Murvici. Kad je policija protiv njega podnijela kaznenu prijavu, 61-godišnjak je oštro opovrgavao počinjenje kaznenog djela te tvrdio kako je riječ o neprovjerenim insinuacijama policijskih i DORH-ovih službenika. U odnosu na prve informacije iz PU zadarske, iznos štete u optužnici podignut je s 59 na 60 milijuna kuna. Do okončanja kaznenog postupka 61-godišnjak je suspendiran iz stranke SDP.