Jučer je objavljen dugo pripreman pravilnik o unutarnjem redu upravnih odjela ilitiga sistematizacija koja je došla nakon što je župan Božidar Longin u novom ustroju napravio promjene u nazivima te ih povećao na 13 odjela. Sada župan može raspisati natječaj za imenovanje pročelnika upravnog odjela za zdravstvo, odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku te odjela za gospodarstvo i turizam koje su privremeno vodile tri v.d. pročelnice.

Najveći među odjelima - bivša državna uprava koja je 1. siječnja 2020. godine podvedena pod županijsku samoupravu, do sada je imao stotinjak službenika. U listopadu prošle godine, najavljeno je kako će se poslovi iz tog odjela za povjerene poslove državne uprave  prenijeti drugim odjelima. Tada se mijenja i naziv kojim to postaje Odjel za opću upravu.

S novom sistematizacijom radnih mjesta, najveći odjel postaje gotovo najmanji i ostaju mu samo matice rođenih umrlih, vjenčanih te njihove ispostave. Poslovi državne uprave prebačeni su drugim odjelima koji će dobiti nove odsjeke, pododsjeke i odjeljke s voditeljima. Primjerice, pododsjeci za demografiju i socijalnu politiku, za udruge i besplatnu pravnu pomoć, za branitelje i civilne stradalnike... a sve to u novom Odjelu za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku.

Službenici se prebacuju na nova radna mjesta, ali s istim plaćama. U roku od dva mjeseca pročelnici će im davati nova rješenja s plaćama važećim za županijske službenike.

Odjel  za opću upravu trebao bi i dalje kao pročelnik voditi Stipe Zrilić, bivši župan te bivši predstojnik ureda državne uprave u Zadru. Bez pročelničkog mjesta ostao je Bernard Maruna. U Pravilniku se navodi kako će se bivšeg pročelnika ukinutog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade rasporediti na drugo radno mjesto za koje ispunjava uvjete.

Sistematizacijom je predviđeno 278 radnih mjesta službenika i namještenika Zadarske županije. Za sad je popunjeno 250 mjesta.