U 2021. godini evidentirana su 782 prekršaja u zoni Poluotoka, izvijestili su iz Odjela za komunalnu djelatnost Grada Zadra. Oni su promijenili sustav dostave, a za kontrolu su postavili kamere koje, kao što potvrđuje taj podatak, nisu spriječile ulazak u Pješačku zonu izvan dopuštenog vremena.

Sustav postavljenih kamera nadogradit će se mobilnim preprekama, najavljuje pročelnik Robertino Dujela i dodaje kako svrha kamera nije kažnjavanje već podizanje svijesti onih koji krše propise. Kamere, koje je Grad kupio i postavio, predane su na korištenje i upravljanje MUP-u.

Stoga policija može konkretizirati i argumentirati odgovor o učinkovitosti sustava, uputio je pročelnik Dujela.

Njegov odjel provodi politiku postavljanja kamera koje financira Grad Zadar. U odgovoru na pitanje o svrsi kamera, navodi se kako je „svrha opreme za nadzor brzine kretanja vozila na prometnicama, smirenje prometa kako bi i manji dio nesavjesnih vozača prilagodio brzinu kretanja vozila dozvoljenoj".

- Svrha postavljanja kamera u prostor zasigurno nisu izrečene kazne, već prvenstveno podizanje razine sigurnosti kako na javnoj površini tako i na cestama na području grada i ukoliko smo postigli, da smirenjem prometa spriječimo i najmanju prometnu nezgodu s neznatnim posljedicama. Smatramo da smo ispunili cilj, dodaje se u očitovanje resornog pročelnika.

Na novinarski upit o prometnim radarima, opsegu njihovog djelovanja te činjenici da Grad Zadar nema službeno vozilo za redarsku službu, dobili smo najavu da će se to pojačati.

"Vjerujem da ćemo već u veljači pokrenuti nadopunu postojećih resursa kako komunalnih tako i prometnih redara kako bi već predsezonu dočekali spremni za izazove koji su pred nama. U ovo doba godine manji je pritisak na javnu površinu pa tako i zahtjevi za intervencijom redara.

Od ukupno šest komunalnih redara jedan kolega je u kontinuitetu mobiliziran u postrojbi civilne zaštite, ostale kolege organizirane su u dvije smjene, uz rad subotom i pasivno dežurstvo nedjeljom i praznikom. Četiri su prometna redara uz stalnu dvosmjensku podršku pauk službi prisutni radom na terenu radnim danom i subotom, informacija je o kadrovskim kapacitetima, napisao je Dujela. Uz ono ali...

"Korona ugroza nam, upravo iz razloga stalne neposredne komunikacije sa sugrađanima, redovito ograničava potpun kapacitet ljudskih resursa i djelovanja ali nastojimo uvijek biti servis i na usluzi našim sugrađanima",  ističe se u odgovoru.

Iako obnova voznog parka nije nadležnosti Komunalnog odjela, pročelnik Dujela uvjeren je kako će i u tom dijelu "slijediti zahtjeve službe".