Na mrežnim stranicama Zadarske županije u tijeku je savjetovanje s javnošću o Programu razvoja sporta Zadarske županije za razdoblje do 2027. godine, izradu kojeg potpisuje Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Savjetovanje je  otvorena od 4. veljače do 7. ožujka 2022. godine.

Uz suradnju sportska zajednica Zadarske županije, u izradi te prve strategije stručnu ulogu imali Razvoj i inovacije u sportu, firma u vlasništvu docenta dr. sc. Zrinka Čustonje. Docent s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, dr. Čustonja specijalizirao se u izradi startegija, kako nacionalne za razvoj školskog sporta, tako je javnosti  već predstavio strategije za sport gradova Dubrovnike te Karlovca.

U nacrtu strategije razvoja sporta Zadarske županije,  ističe se slogan Pokret s vizijom!, Na temelju bogate sportske povijesti, rezultata i sve većeg interesa građana za aktivnim stilom života, po prvi put se dugoročno planira sportski život Zadarske županije,  isiče se u uvodu dokumenta koji će se u konačnoj verziji predstaviti javnosti.

Analiza svih segmenata, od kadrovskih, financijskih, preko infrastrukture, svih oblika sporta do broja sportaša, zasniva se uglavnom na podacima iz 2019. godine. U 2020, čak 22 srednje i osnovne škole nisu imale dvoranu ili vanjsko igralište, a neke niti jedan objekt za tjelesni odgoj kao što je Gimnazija Franje Petrića ili škole iz gimnazijske zgrade u Parku V. Nazora. Zanimljiv je podatak prema kojem je 2019. godini ukupno 60,5 posto stanovnika Županije posjetilo je neku sportsku manifestaciju barem jednom godišnje, a njih 15,1 posto to je učinilo jednom mjesečno.

U nacrt strategije razvoja sporta Zadarske županije, autori nisu nerealno ambiciozni. Do 2027. godine planirano je povećanje za tisuću kvadrata sportskih dvorana - kojih sada ima u ukupnoj površini od 8 000m2.

U istom razdoblju broj programa Sportske zajednice Zadarske županije planira se povećati s 23 na 27, broj vrsnih i vrhunskih sportaša s 33 na 77. Autori strategije imaju prigovor na stručnost trenerskog kadra, manje žena a u planu je povećanje broja trenera sa 691 na 720 a onih koji su zaposleni na neodređeno vrijeme s 41.5 na 45 do 2027. godine. Broj školskih dvorana trebao bi se povećati s 23 na 26, sportskih događanja sa 120 na 129, a sportskih udruga sa 451 na 460.

 

I na kraju financijska težina same strategije razvoja sporta do 2027. godine iznosi 170 milijuna kuna, od čega se planira 40 milijuna kuna iz županijskog proračuna za 7 godina, a ostatak iz EU fondova. Uz zaostatak od godinu dana s obzirom na na EU financijsku perspektivu 2021-2027 godine a dug proces izrade strategije.