Kako ne bi propustili priliku koju im pruža nova financijska omotnica iz Europske unije, državni tajnik Šime Erlić predstavio je danas županu Božidaru Longinu, gradonačelnicima i općinskim načelnicima Nacionalni plan oporavka i otpornosti te novu EU financijsku perspektivu 2021. - 2027.

- Sad je ključni moment za pripremu kvalitetnih projekata koji će financiranje moći pronaći u novoj perspektivi. 2023., 2024. i 2025. godine će već biti kasno jer će svi natječaji biti u punom jeku. U prethodnom razdoblju Zadarska županija imala je dobre rezultate, povučeno je 3,8 milijardi kuna. Ako želimo nastaviti tu dinamiku, nužno je da se koordiniramo, rekao je Erlić ističući širinu područja, od zdravstva do digitalizacije, koji mogu pronaći svoje izvore financiranja.

Veliki naglasak stavljen je na školstvo.

- U ovom trentuku imamo spremnih šest građevinskih dozvola za gradnju ili nadogradnju škola na području Zadarske županije, a još četiri su u pripremi za izdavanje dozvola. Napravit ćemo sve što možemo da na razini županije poboljšamo stanje u školstvu i što više projekata dovedemo do samog kraja. Svi gradovi i općine bit će spremne kao i naše razvojne agencije koje će im biti tehnička pomoć, rekao je zamjenik župana Šime Vicković.

Spremna je i Općina Bibinje, koja će se prijaviti na natječaj za financiranje gradnje dječjih vrtića, čija se objava očekuje već u ožujku. Imenjak Erlića i Vickovića, načelnik Bibinja Šime Sekula, istaknuo je kako im je uz taj projekt prioritet i izgradnja sustava odvodnje.

- Nadamo se da ćemo te naše kapitalne projekte ostvariti, poručio je načelnik Šime Sekula ističući izvrsnu suradnju sa Županijom i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.