Umjesto završetka koji je uz priznato kašnjenje, trebao biti u travnju prošle godine, na EU projektu dnevne bolnice praktički je još trećina posla.

U tijeku je natječaj za izbor novog izvođača radova kojem je ostao završetak radova u vrijednosti od skoro 21 milijun kuna s rokom od 180 dana. Slovenska Solida s kojim je zadarska bolnica raskinula ugovor i iskoristila bankovno jamstvo od 3.7 milijuna kuna, obavili su radove u protuvrijednosti od 23 milijuna kuna.

U ime slovenskog izvođača radova na gradilištu su nas uvjeravali kako preostaje samo građevinski završetak podrumskog dodatka u kojem će jednog dana biti uređaj za zračenje.

Godinu dana poslije, pitali smo ravnatelja Bolnice, dr. Željka Čulinu, hoće li im biti dostatni novci koji su dobili od EU za projekt dnevne bolnice. Ugovor o dodjeli bespovratnih 49.9 milijuna kuna potpisan je 2017. godine u vrijeme ministrice Gabrijele Žalac i župana Stipe Zrilića.

Ravnatelj Bolnice je isti, dr. Željko Čulina koji je u travnju 2019. godine potpisao ugovor s izvođačem radova na 37,6 milijuna kuna bez PDV-a (47 milijuna kuna), u odgovoru precizira kako je „trenutna utrošenost sredstava projekta je 28.701.228,74 kuna".

Zbog raskida Ugovora o gradnji do kojeg je došlo krivnjom izvođača nisu izvršeni svi ugovoreni građevinski radovi te zgrada nije završena, podsjeća ravnatelj Čulina na rakid ugovora iz lipnja 2021.

Početkom 2022. raspisan je novi natječaj za Građevinske radove - zgrada Dnevnih bolnica, a koji se odnosi na dovršetak same zgrade. Procijenjena vrijednost radova je 20.900.000,00 HRK (bez PDV-a), navodi Čulina i dodaje kako su u fazi zaprimanja ponuda. Za sada je rok završetka natječaja 28. veljače a krajnji ishod bi mogao biti kraj ove godine.

„Obzirom da nisu izvršene sve projektne aktivnosti, nismo u mogućnosti procijeniti hoće li doći do prekoračenja odobrenog iznosa EU financiranja", neizvjestan je i odgovor na konkretno pitanje hoće li se prekoračiti iznos od 50 milijuna za najveći EU projekt zadarske bolnice koji od samog početka je bio u raskoraku s rokovima. Pitanje je je li i sa stvarnim potrebama.

U zadarskoj bolnici još uvijek ne znaju što će s kamenom koji je skinut prije rušenja zgrade zaraznog odjela, a koji se treba upotrijebiti u sklopu samog projekta. Na dio pitanja o kamenu koji je deponiran nakon rušenja zgrade u kojem je bio smješten Odjel za infektologiju, još nije donesena odluka, potvrdio je u svom pisanom odgovoru ravnatelj zadarske bolnice.