Kako je objavio specijalizirani portal Morski.hr, Hrvatska je dobila službenu opomenu Europske komisije koja je pozvala Hrvatsku da poštuje pravila EU-a kako bi osigurala učinkovit sustav praćenja, kontrole i inspekcije u uzgajalištima plavoperajne tune.

Komisija smatra da Hrvatska nije poduzela potrebne korake za rješavanje ovih nedostataka. Hrvatska sada ima dva mjeseca za odgovor na ovu opomenu i poduzimanje potrebnih mjera. Na to je upozorio Marko Pupić Bakrač kao županijski vijećnik, ali i zviždač.

On će u petak organizirati konferenciju za novinare ispred Uprave za ribarstvo u najavi koje Pupić Bakrač navodi kako su mu iz Ministarstva blokirali ulaz u Informacijski sustav ribarstva (sustav koji koristi inspekcija) nakon što se javno očitovao o nezakonitostima resornog ministarstva poljoprivrede u kojem radi kao ribarski inspektor. Pupić Bakrač kaže kako ima još informacija oko moguče nezakonitim radnjama u uzgoju tuna.

Njegova reakcija na ishod slučaja ilegalnih tuna iz Libije nije slavodobitna.

- Pokazuje se da ono što sam govorio je utemeljeno i istinito, ali nitko ne preuzima i nije za to odgovoran. Dogodit će se kao u slučaju zviždačice Maje Đerek, da ću ja kao i ona, dobiti otkaz zbog toga što ukazujemo na mutne poslove iza kojih stoji Država, kazao je Pupić Bakrač.

Vijest o opomeni Hrvatske, objavio je specijalizirani portal morski.hr koji je i objavio i papirnate dokaze tvrdnji Pupića Bakrača.