Kosu nije skratio, a od kada je načelnik kupio je sebi novu gitaru. Najmlađi općinski načelnik u Zadarskoj županiji, 26-godišnji Kaljanin bez stranačke pripadnosti, Bruno Mišlov iza sebe ima 8 mjeseci vođenja te otočke općine. U svojoj imovinskoj kartici ima prijavljenu plaću od 9.452 kuna neto i prethodno radno mjesto u hladnjači Kali tuna. Po struci dipl. ekonomist, novi načelnik Kali već se u kolovozu suočio s "kosturom iz ormara" koji mu je u nasljeđe ostavio prethodnik HDZ-ov Marko Kolega.

Na naplatu im je stigao kredit od 600 tisuća kuna i račun izvođača radova na rotoru u Batalaži od 1,2 milijuna kuna koje je, navodno trebala podmiriti Županija. 

- Trebali smo brzo reagirati i predložili smo Općinskom vijeću (dolje zapisnik) povoljan kratkoročni kredit s kamatom od ukupno 18 tisuća kuna, podsjeća Mišlov. Alternativa je bila blokada općinskog računa.

Jedini suzdržan prilikom odlučivanja na Općinskom vijeću bio je bivši načelnik, SDP-ov Duško Vidov. Uz takvo vatreno krštenje koje je imao netom nakon preuzimanja vodstva Općine, načelnik Kali, naručio je reviziju komunalnog poduzeća koja je pri kraju.

Prvi proračun kojeg je predložio načelnik Mišlov iznosi 16 milijuna kuna, dva više nego što je bio za 2021. godinu.

- Istina da je proračun ambiciozan: 7 milijuna kuna je realno, ostalo je plan na koji ne možemo puno utjecati u ovakvoj situaciji u kojoj se nalazi cijela država, napominje Mišlov i dodaje kako će o natječajima ovisiti i njegovi komunalni projekti.

 

On kao načelnik preuzima sve projekte koji su po njegovoj ocjeni dobri kao što prva ribarnica za koju je novo Općinsko vijeće potvrdilo lokaciju u blizini rotora. Međutim, projekt kojim se za 10,5 milijuna kuna planira rekonstrukcija Doma kulture u Kalima, načelnik Mišlov planira promijeniti u adaptaciju. Prvo s izmjenom krovišta, a onda unutrašnjim uređenjem i drugačijim sadržajima.

- Uz multifunkcionalnu dvoranu, bilo bi tu mjesta, navodi Mišlov i za „coworking". Kali bi bile idealno mjesto za digitalne nomade i ostale nove poslove koji bi donijeli svježinu mjestu koji se vodi kao „razvijena općina".

Najveća tradicija svakako je ribarska. Ali tu se Bruno Mišlov suočava s nasljeđem svog prethodnika koji je, kaže, govorio kako će u novoj ribarskoj luci u Veloj Lamjani napraviti lukobran kako bi je zaštitio od juga.

- Sada meni spočitavaju odgovornost što nema tog lukobrana koji  nije bio ni predviđen u projektu kojeg je Obala radila za Lučku upravu Zadar. Ali ja ću sačuvati svoj integritet i poziciju nezavisnog, ističe mladi načelnik koji se, po onome što i kako govori, jako dobro uhodao u novom poslu i javnoj dužnosti.

U tome mu, dodaje, najviše pomažu dobronamjerni ljudi.

- Ja sam pristupačna osoba i svatko tko želi prosperitet, moj je potencijalni suradnik i prijatelj, kaže Mišlov.

Sam načelnik nije se libio biti Djed Mraz u kaljskom vrtiću. Ponosan je na atmosferu i organizaciju Adventa. Veljača je vrijeme Kualjskih maškara koje su također dio tradicije, ali načelnik Bruno Mišlov, silom prilika još ne može skinuti krinku organizacije te fešte u Kalima.