I dok se građani zamaraju s Vratima Zadra koja bi gradske vlasti trebale otvoriti kako bi Zadar napokon postao Metropola Mediterana, simbolično na granici s Tuđmanovom ulicom, ovakva "Vrata Relje" su u očajnom stanju.

I dok iz Odjela kulture rade raznorazne strategije, a jedna od njih je i brendiranje Zadra za više od 300 tisuća kuna koju je Grad Zadar, kažu, dužan provesti, do tada će građani Zadra, hodati i voziti ovakvim ulicama.

Kaljska ulica prokopana je prije 8 dana, a još uvijek je devastirana u pješačkoj i zelenoj zoni. Uz ulicu je ostavljeno smeće, među maslinama je prostor opterećen neriješenim imovinskim odnosima Grada i pojedinih stanara, s rupom nasred kolnika i kanalom u koje nepažljivi vozači razbijaju vozila a biciklisti sebe. Ostalo govore fotografije Saše Čuke, snimljene jučer poslijepodne.

Do kada će to biti ovako, pitanje je za pročelnika komunalnih poslova Robertina Dujelu. A on bi to pitanje proslijedio vijećnicima koji su svojim amandmanima uzeli iz njegovog resora 1,7 milijuna kuna. Istovremeno, pročelnik Dujela se hvali dječjim igralištem u šumi Musapstana, području daleko od očiju građana i koje je u vlasništvu Hrvatskih šuma.

Paralelno s Kaljskom je Kninska ulica koja je nekad bila dvosmjerna, podsjeća gradski vijećnik Damir Dado Burčul, stanar te ulice koja je, kaže, nekad izlazila na sadašnju Ulicu Franje Tuđmana.

Sada je parkiralište uz prostor MUP-a koji bi se, uz dobru volju PU zadarske, možda mogao suziti uz zgradu doma za policiju, jednako tako zapuštenu, da bi se ulica proširila. I u novom projektu uređenja Tuđmanove, Kninska ostaje slijepa ulica, zabačena i opterećena komunalnim problemima - izbija kanalizacija, pucaju vodovodne cijevi. To jesu problemi vlasnika nekretnina, ali u tu ulicu ne mogu pristupiti svojim vozilima niti komunalne službe da ih poprave.

I dok god Grad Zadar malim zahvatima ne poboljša komunalne uvjete građanima i ne popravi zapušteno lice urbanog življenja, do tada je Vratima Zadra mjesto u Muzeju iluzija na Muraju.