Službenički sud odbacio je prijavu Ministarstva poljoprivrede protiv Marka Pupića-Bakrača zbog navodnog teškog kršenja službene dužnosti nakon što je nakon objava kritizirao tadašnju predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i pogrdnim imenom nazivao saborskog zastupnika Veljka Kajtazija.

On je, naime, na svom Facebook profilu, komentirao činjenicu da je predsjednica pozivala na borbu protiv korupcije, da bi se silaskom s govornice zagrlila s Milanom Bandićem i otišla mu pjevati na rođendan, iako su protiv njega pokrenuti postupci zbog koruptivnih djela. Kada je Kajtazi zatražio da bude ministar, nazvao ga je "cigićem". Sudu je Pupić-Bakrač obrazložio kako je gradski i županijski vijećnik te kako na svom osobnom Facebook profilu, na kojemu ne piše da je državni službenik, komentira aktualna zbivanja.

- Sve i da se prihvati ekstenzivno tumačenje, a na tragu tehnoloških dostignuća, da se društvene mreže, a tako i objave na njima koje notorno postaju dostupne širokim masama podvedu pod „javne nastupe", ovaj sud konkretno ne nalazi da bi službenik inkriminiranim radnjama povrijedio odredbu članka 8., a niti koju drugu odredbu Etičkog kodeksa državnih službenika. Niz godina javno i politički djeluje kao gradski odnosno županijski vijećnik. Kada se to dovede u vezu s člankom 13. Zakona o državnim službenicima, koji između ostalog propisuje da se državni službenik ima pravo kandidirati na državnim i lokalnim izborima te da političko opredjeljenje državnog službenika ne smije utjecati na uredno obavljanje poslova na kojima radi i ne može biti razlog za nepoštivanje propisa i izvršavanje zakonitih naloga i uputa nadređenih državnih službenika, to jasnim proizlazi da službenikovo političko, a tako i javno djelovanje nije u koliziji s činjenicom zaposlenja u državnoj službi.

Ustav Republike Hrvatske propisuje da se jamči sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda govora, sloboda izražavanja predstavlja jedno od temeljnih načela demokratskog društva i jedan od osnovnih uvjeta za njegov napredak, dok je političarima kao predstavnicima građana, a što službenik izvan svake sumnje jest, ta sloboda osnovno oružje. Inkriminirane objave službenik nije objavio niti sa radnog mjesta, a niti u radno vrijeme, to iz svega iznijetog ovaj sud ne nalazi dokazanim da bi službenik opisanim postupanjem povrijedio Zakon, presudila je sutkinja Službeničkog suda.