I dok je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prošlog mjeseca tvrdila kako je biznis oko ulova i uzgoja tuna podliježe najvećoj međunarodnoj kontroli, ovotjedna opomena iz Europske komisije koju je Hrvatska dobila zbog manjkavosti u sustavu kontrole, opovrgavaju njezine navode.

Ministrica objašnjava kako je to ocjena sustava zbog nepravilnosti iz razdoblja od 2016. do 2019. godine, a koje su ispravljene, no javnost se pita zbog čega onda rok od dva mjeseca za očitovanje Hrvatske. Nitko ne zna na što se odnosi opomena iz Komisije, a javnost je to povezala sa slučajem uvoza libijskih tuna u ljeto 2020. Ribarski inspektor Marko Pupić Bakrač koji je optužio svoju šeficu, ministricu poljoprivrede da je „šurujući" s uzgajivačima, naknadno legalizirala te tune u ožujku prošle godine, danas je uzvratio na njezinu optužbu da on laže.

Pupić Bakrač je konferenciju za novinare napravio ispred Uprave za ribarstvo odakle je uputio poruku svojoj šefici: ako želimo izbjeći sankcije Europske komisije, ministrica Marija Vučković mora podnijeti ostavku!

- Mene optužuje za laž osoba čije su dvije najbolje prijateljice Gabrijela Žalac i Josipa Rimac, a ona javnost uvjerava kako nije znala da krak korupcije završava upravu u Ministarstvu poljoprivrede. Dovoljno se slikati s generalom Gotovinom pa da izostane bilo kakva reakcija policije i DORH-a, kazao je Pupić Bakrač.

On je upozorio na nepravilnosti, ali nije, kaže, prijavio to Europskoj komisiji a niti ICCAT-u, Međunarodnoj organizaciji za kontrolu plavoperajne atlantske tune.

- Ali sada ribarski inspektori moraju lagati za ministricu, ustvrdio je Pupić Bakrač.

- Dva hrvatska uzgajališta uvezli su tunu iz Libije, preko posrednika iz Maroka. Ona nije tada ušla u kaveze preko evidencije elektronskog sustava koju vode inspektori, nego tek nakon uzgoja i izlova je to obavljeno. Tome su prethodili ilegalni sastanci u Ministarstvu na kojem se dogovaralo kako to legalizirati pred međunarodnim kontrolama, tvrdi i dalje Pupić Bakrač, podsjećajući novinare kako on nije nikad lagao.

Možda završim iza rešetaka s obzirom da kod nas zakon ne štiti zviždače, šalio se na svoj račun Pupić bakrač, zamolivši novinare da budu uz ustrajnu Maju Đerek

- To nije kraj nepravilnostima u odnosu na tisuće slučajeva u kojim se iskrcaj plave ribe za uzgajališta tuna formalno obavi, tako da se uhvati BMS signal, a onda se ona bez kontrole iskrcava na uzgajalištima. Ako ja to prijavim Komisiji i ICCAT-u, onda ću i to i dokumentirati, najavio je Pupić Bakraču. On bi želio, ističe, da se sve te nepravilnosti riješe unutar same Uprave za ribarstvo, odnosno da resorno ministarstvo prestane provoditi i štititi interese ribarskih lobija.

Suprotno je to od izjave ministrice Vučković po njegovom otkriću, kako je „Hrvatska zbog takvog pristupa dobila nagradu kao najbolja zemlja Mediterana u korištenju visokih tehnologija posljednjih godina kod kontrole ribarstva".

Može li Pupić Bakrač očekivati otkaz u državnoj službi, pitali su novinari.

- Mene bi novi zakon o zaštiti nepravilnosti trebao štititi zbog ove prijave, kao i imunitete županijskog vijećnika, podsjeća Pupić Bakrač kao i na činjenicu da su na službeničkom sudu propali pokušaji ministrice da ga se riješi zbog njegovog političkog djelovanja. Prema riječima Pupića Bakrača, mogu ga tužiti jedino za klevetu.

Ministrica Vučković je jučer izjavila da on već dugo ne radi. Nismo dobili odgovor na novinarski upit Ministarstvu zbog čega je Pupiću Bakraču, ribarskom inspektoru koji je nakon bolovanja zbog korone ovaj tjedan došao na posao, uskraćen pristup informacijskom sustavu.

I na kraju, Pupić Bakrač nije mogao odoljeti a da ne kaže   J.... državu u kojoj su generali nakon rata biznismeni.

- To može samo biti u državama Južne Amerike i Afrike. I da onda posluju pod takvim okolnostima da dobivaju kvote mimo zakona i rade što ih je volja, da za njih zakoni ne vrijede. Kažem to kao građanin RH i kao domoljub, a general Patton je rekao što misli o onima koji su se boreći za domovinu na kraju borili za svoje povlastice