U srijedu, 16. veljače 2022. godine od 8 do 18 sati, policijski službenici Policijske uprave zadarske provesti će preventivno-represivnu akciju Korištenje parkirališnih mjesta rezerviranih za parkiranje osoba s invaliditetom.

Akcijom je predviđeno provođenje mjera zbog podizanju veće razine sigurnosti u prometu s ciljem sprječavanja i sankcioniranja nepropisnog parkiranja vozila na posebno obilježena mjesta bez znaka pristupačnosti.

Člankom 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnikom o znaku pristupačnosti propisan je način korištenja znaka pristupačnosti i eventualne sankcije za prekršitelja, dok je člankom 82. propisana sankcija za nepropisno parkirana vozila na mjestima rezerviranim za vozila sa znakom pristupačnosti.

Prema statističkim pokazateljima, na području Policijske uprave zadarske u 2021. godini utvrđeno je ukupno 2 341 prekršaj nepropisnog parkiranja, a od toga 563 prekršaja se odnose na parkiranje na parkirna mjesta rezervirana za invalide.

- Pozivamo vozače da budu savjesni sudionici u prometu, da ne koriste mjesta za parkiranje koja im nisu namijenjena i da ne zlorabe znak pristupačnosti, poručili su iz PU zadarske.