Kruzer MS Bolette, u vlasništvu Fred. Olsen Cruise Lines, otvorit će u srijedu kruzing sezonu u Zadru. Brod za kružna putovanja, dug 283 metra, u Gaženicu će doploviti iz luke Koper. Kapacitet je 1400 putnika, ali znamo da zbog epidemioloških mjera, to će biti znatno manje, kazao nam je Đoni Štambuk, privremeni ravnatelj Lučke uprave Zadar (LUZ).

Konkretnije, u srijedu će u luku Gaženica pristati 632 putnika i 633 člana posade, koji će se nakon Zadra uputiti za Dubrovnik. U svakom slučaju to je dobar vjesnik sezone koja bi se trebala, nakon dvije godine posta u kruzing industriji, normalizirati.

 - Za prošlu godinu imali smo najavu dolaska 313 tisuća putnika ukupno za Gaženicu i gradsku luku, ali su otkazivanja bila puno veća, podsjeća Štambuk na lanjsku mršavu sezonu u kojoj je bilo nešto više od 30 ticanja.

Prema najavama za ovu godinu, Lučka uprava Zadar ima trenutno, riječ koju podvlači Štambuk, 160 najava ticanja kruzera. Bolette je prije dva dana otvorila sezonu i u Splitu sa 600 putnika. Lučka uprava Split objavila je itinerar s dvostruko većim brojem ticanja koja su kao i sva kružna putovanja po Jadranu, podložna promjenama.

Ipak, nakon dvije godine kada je zastoj nastao zbog korone, raspored dolaska kruzera uskoro će biti objavljen na stranici LUZ-a.

Gat za međunarodni promet u Gaženici prazan je od početka ove godine. Nakon sutrašnjeg uplovljavanja kruzera Bolette, idući je najavljen polovicom travnja kada bi trebala početi prava sezona kruzera.

- Drago nam je što su dvije velike kompanije Costa Cruises i MSC povećali broj uplovljavanja svojih kruzera u ovoj sezoni. Žao nam je što će i ove sezone izostati Celebrity Infinity koji nema Jadran u programu krstarenja jer su njihovi gosti odlična turistička klijentela, kazao je Đoni Štambuk u nadi da će sezona biti u skladu s odličnim najavama.