Mjesni odbor Poluotok jučer je službama Grada Zadra uputio službeni dopis kojim se traži zatvaranje prometnice „od Arsenala do Foše" u ljetnim mjesecima, od 1. srpnja do 15. rujna. Prijedlog je Vijeće MO Poluotok usvojilo na sjednici 20. prosinca prošle godine, a sada je upućeno na evaluaciju Gradu Zadru i hitnim službama.

- Vijeće MO Poluotok poziva nadležne službe Grada Zadra, Prometne Policije, Javne Vatrogasne Postrojbe Grada Zadra te Obala i Lučica d.o.o. da razmotre te se javno očituju o mogućnostima provedivosti sljedećeg prijedloga prometnog rješenja za narednu turističku sezonu.

Tražimo uvođenje posebne regulacije prometa u razdoblju od 1. 7. do 15. 9. 2022. godine, koja bi predviđala zatvaranje jednosmjerne prometnice "Od Arsenala do Foše" za sve osim stanara, hitne službe, zaposlene te dostavna vozila u navedenom razdoblju godine.

Cilj uvođenja predložene regulacije prometa je rasterećenje najužeg centra grada od prometnih gužvi tijekom ljetnih mjeseci, osiguravanje mogućnosti intervencije službi u hitnim slučajevima, osiguravanje dostupnosti parkirnih mjesta za stanovnike, djelatnike i registrirane posjetitelje te usklađivanje sa smjernicama budućeg nacrta dokumenta o "Planu upravljanja povijesnom jezgrom kako bi se osigurao održivi razvoj u skladu s postavkama očuvanja UNESCO-ve Svjetske baštine".

Isto tako, svim navedenim službama i Gradonačelniku Grada Zadra prenosimo stav Vijeća MO Poluotok o prijedlogu rješenja problema parkinga stanara na području našeg MO-a te želimo naglasiti kako svako rješenje ovog problema koje ne predviđa osigurano parkirno mjesto stanarima tokom cijele godine smatramo neprihvatljivim.

Mišljenja smo da bi ovakvo prometno rješenje, uz rasterećenost prometnih puteva u ljetnim mjesecima, rezultiralo i dostupnijim parkirnim mjestima za stanare, poslovne subjekte ali i većinu "legalnih" gostiju apartmana na području našeg MO-a, navodi se u dopisu.

Mjesni odbor u sljedećih 15 dana očekuje očitovanja adresiranih službi te će o razvoju situacije i idućim koracima pravovremeno obavijestiti javnost.