Taman kad je izgledalo da će biti puna sezona kruzera, Lučka uprava Zadar dobila je dva otkaza koja se povezuju s ruskom invazijom na Ukrajinu.

Ona nije tako daleko ni od Jadranskog mora, a prvi su otkazali Amerikanci i to za rujan ove godine. Otkazana dva ticanja broda, MS Riviera kapaciteta 1 250 putnika u vlasništvu Oceania Cruises.

Amerikanci su prvi reagirali na ratna zbivanja u Europi. Što će biti s ostalim kompanijama koje su se ove godine trebala sa svojim brodovima u puno većem intenzitetu vratiti se na kružna putovanja po Meditaranu, teško je predvidjeti.

Privremeni ravnatelj Lučke uprave Zadar Đoni Štambuk potvrdio nam je tu vijest i podsjetio kako je i prošlog tjedna u najavi sezone izrazio bojazan za to hoće li se ostvariti s obzirom na Ukrajinu.

Uplovljavanjem prvog ovogodišnjeg kruzera s više od 600 putnika bio je iznenađenje u Gaženici. Trebao je to biti pravi vjesnik ostvaranja sezone sa 160 najavljenih ticanja nakon korona zastoja.

Ratna situacija nosi daleko veću neizvjesnost za kruzing industriju. Još uvijek je upitno hoće li se održati Seatrade Cruise Global, sajam čiji je povratak u Miamiju zakazan od 25. do 28. travnja 2022., na kojem su lučke uprave imale zajednički štand, a Lučka uprava Zadar bila redovni sudionik do 2020. godine.