Gotovo pet godina od tragične prometne nesreće u kojoj je život izgubila 24-godišnjakinja, na Općinskom sudu u Zadru uskoro se očekuje zakazivanje nove rasprave protiv 54-godišnjeg okrivljenika M.S.

Optužnicom ga se tereti da je 1. kolovoza 2017. godine oko 13:45 sati na 6. kilometru D-54, vozeći VW Passat 89 km/h, iz smjera Obrovca prema Maslenici gdje je ograničenje brzine 80 km/h, suprotno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, svjesno pretjecao / obilazio kolonu vozila. Kako se navodi u optužnici, učinio je to lakomisleno, smatrajući da neće ugroziti druge sudionike u prometu i nakon što je uočio da se ispred njega njegovim kolničkim trakom sporo kreće ili stoji kolona vozila na čijem je čelu bila 24-godišnja vozačica u Škodi, a koja je lijevim žmigavcem obznanila namjeru skretanja ulijevo na makadamski put. Tužiteljstvo smatra kako okrivljenik nije mogao zbog kolone vidjeti upaljeni pokazivač smjera, ali je bez smanjivanja brzine započeo pretjecati kolonu neposredno nakon što je 24-godišnjakinja započela sa skretanjem, a uslijed čega je došlo do stravičnog sudara.

- Potvrđena je optužnica te je održana jedna rasprava na kojoj su stranke iznijele dokazne prijedloge. Rasprava je održana 31. kolovoza 2021. kad su stranke predložile pribavljanje dokaza koji se nalaze van suda. Zbog potrebnog vremena za pribavu dokaza, nije bio odmah određen datum novog ročišta. Budući su sad sudu pristigli sve traženi dokazi, očekuje se zakazivanje rasprave, informirao nas je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru, sudac Davor Dubravica.

No cijeli slučaj ne bi ni došao do suda da obitelj žrtve nije uzela stvar u svoje ruke. Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je nakon istrage odustalo od kaznenog progona 54-godišnjaka, inače starog policijskog poznanika koji u svom dosjeu ima i ubojstvo počinjeno ispred diskoteke na zagrebačkom Jarunu 2000. godine.

- Nakon potvrđivanja optužnice pozvao sam ih da se uključe u kazneni progon, no odvjetništvo i dalje ne smatra kako postoji osnovana sumnja da je 54-godišnjak počinio kazneno djelo. Oni su se, naime, upuštali u ocjenu tko je prvi započeo radnju, preminula, koja je na početku kolone vršila skretanje ulijevo na mjestu gdje je to bilo dopušteno, ili okrivljenik koji je pretjecao kolonu vozila i prekoračio brzinu kretanja, rekao nam je odvjetnik Ive Brkić.

Novi dokazi odnose se na sudsko vještačenje.

- U fazi istrage imali smo vještačenje Slobodana Erslana koji je u bitnome rekao da je pretjecanje kolone i prekoračenje brzine uzrok nastanka prometne nesreće. Sada je to potvrđeno i od strane novog vještaka Danijela Sikirića i to je ono na čemu temeljim optužnicu. Osobno smatram da postoji osnovana sumnja te kako iz dosad prikupljenih dokaza ima više nego dovoljno elemenata za osuđujuću presudu, ali naravno bez da prejudiciram sudsku presudu, rekao nam je poznati zadarski odvjetnik.