Odbor za izbor i imenovanje na čelu s predsjednikom Gradske organizacije SDP-a Danielom Radetom stopirao je odluku o imenovaju novih članova Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru.

Nova imena predložena su nakon što je predstavnik Lučke kapetanije Zadar Nedjeljko Sjauš otišao je u mirovinu, a predstavnica Grada Zadra Mera Barać zatražila je da ju se iz osobnih razloga razriješi dužnosti članice.

Lučka kapetanija za novu je članicu predložila bivšu gradsku pročelnicu i aktualnu inspektoricu zaduženu za pomorsko dobro Ivanu Vanjak, dok je od Ureda Grada i gradonačelnika Branka Dukića stigao prijedlog za imenovanje zamjenika pročelnika Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Marina Batura. Od toga ih je dijelila suglasnost Gradskog vijeća, no na tom ih je putu spriječio Odbor na čiju se sjednicu pojavilo troje od petero članova.

Adela Frank s Nezavisne liste Enia Meštrovića podržala je prijedlog Lučke kapetanije, no kod utvrđivanja imenovanja Batura izrazila je nedoumicu jer je predsjednik Vijeća Tomislav Korona pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom. Duško Vuković (SU) je, naravno, podržao ovaj prijedlog, ističući kako je dobro da je predloženi član iz istog odjela jer je riječ o odlukama iz njihove nadležnosti.

Presudan je bio glas "protiv" SDP-ovog Daniela Radete koji je iskoristio svoju poziciju predsjednika Odbora kao predlagatelja za skidanje ove točke s dnevnog reda nadolazeće sjednice Gradskog vijeća.

- Otimačina pomorskog i javnog dobra u Zadru i Zadarskoj županiji traje preko 30 godina, sve pod krinkom i uz blagoslov nekakvog Vijeća za dodjelu koncesija. Upravo ovo HDZ-ovo Vijeće sastavljeno od 5 članova, 2017. godine na upit novinara nije znalo odgovoriti je li izdano 2 ili 40 koncesijskih odobrenja. Kako bi siroti i znali, kada o ničem nisu niti odlučivali, već su samo potpisivali dekrete iz Medulićeve. Danas, gotovo da ne postoji pedalj pomorskog dobra, to jest plaže ili prostora koji nije otet od građana ili se tek planira oteti. Kako bi tom stali na kraj, za početak, treba na kraj stati ovakvom HDZ-u, istaknuo je Radeta.

Šef gradskog SDP-a posebno prati i razvoj situacije na plaži Kolovare, a kako bi se kontrolirale takve odluke za pomorsko dobro, njegov je prijedlog da članovi Vijeća budu predstavnici svih klubova vijećnika. U Vijeću su trenutno uz Koronu ostali pomoćnik pročelnika za graditeljstvo Hrvoje Baranović te županijski pročelnik Krešimir Laštro. Stoga oni i bez novih članova imaju kvorum i mogu dodjeljivati nova koncesijska odobrenje.

- Ako misle donositi bilo kakve odluke prije nego što se sastanu klubovi vijećnika, predložit ću raspuštanje Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru, rekao nam je Radeta na tu konstataciju.