U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku danas je održana svečana dodjela priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice pripadnicama i pripadnicima 855. protupožarne eskadrile.

Plakete i zahvalnice za gašenje požara Hrvatske vatrogasne zajednice primilo je 38 pripadnica i pripadnika 855. protupožarne eskadrile. Za potporu vatrogastvu plaketu i zahvalnicu dobio je i ministar obrane Mario Banožić. On je u zadnji tren morao otkazati posjet Zemuniku zbog pada bespilotne letjelice u Zagrebu.

- Zbog novonastale situacije nisam bio u mogućnosti biti s vama u Zemuniku na dodjeli priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice. Vi ste svojim profesionalnim i ljudskim angažmanom presudna snaga koja pomaže u gašenju i onih najvećih i najzahtjevnijih požara. Najbolji ste dokaz kako je najvrjedniji dio našeg obrambenog sustava, naših Oružanih snaga čovjek - pilot i tehničar, neraskidivo i čvrsto jamstvo uspješnog djelovanja! Čestitam vam od srca na priznanjima koja ste dobili. Itekako ste ih zaslužili!, poruka je ministra.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je kako zajednički rad i suradnja zračnih i zemaljskih snaga zaslužuje svaku pohvalu te kako vjeruje u sjajnu suradnju i u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

"Suradnja posebno na području priobalja sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima i Hrvatskom vojskom zaista je na visokoj razini. Komuniciramo na dnevnoj bazi, razmjenjujemo iskustva i rješavamo sve zadaće i izazove koji su pred nama. Vjerujem kako će i nadolazeća protupožarna sezona biti uspješno provedena u zajedničkoj kvalitetnoj suradnji", poručio je Tucaković.

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile pukovnik Darko Kučej zahvalio je Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na dodijeljenim priznanjima, istaknuvši kako će pripadnici Hrvatske vojske i dalje obavljati sve svoje zadaće i angažmane na najvišoj mogućoj razini.

"Gledam ovo kao nagradu za naše rezultate, za sav naš trud i zalaganje kako za prošlu protupožarnu sezonu, tako i za sve one koje su iza i ispred nas. Naša suradnja je na visokoj razini. Takva će ostati i možemo ju samo unaprjeđivati", rekao je pukovnik Kučej.

Svečanosti u Zemuniku nazočili su načelnik stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Marinko Galović, zapovjednik 93. krila brigadir Krešimir Ražov, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, županijski vatrogasni zapovjednici i drugi.