Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša izradio je energetski pregled postojećeg stanja javne rasvjete, kojim utvrđeno da na području grada Zadra postoji 14.779 rasvjetnih tijela, od čega je samo 14 % LED tehnologije.

- U skladu s financijskim mogućnostima usklađujemo se sa zahtjevima Zakona o zaštiti svjetlosnog onečišćenja, naglasio je resorni pročelnik Robertino Dujela na posljednjem Kolegiju gradonačelnika.

U sklopu točke "komunalni info", Dujela je izvijestio javnost što je dosad učinjeno po tom pitanju.

- Stari dotrajali stupovi javne rasvjete s rasvjetnim kuglama u perivoju Gospe od zdravlja zamijenjeni su novim ekološki prihvatljivim i povijesnoj jezgri primjerenim rasvjetnim rješenjima LED tehnologije. U tijeku je i osposobljavanje rasvjete u Kapetanskom parku iznad Citadele, postavljanje novih rasvjetnih tijela na Providurovoj palači usuglašenim s konzervatorima putem IRENE projekta, kao i zamjena dotrajalih rasvjetnih tijela na Putu Plovanije i postavljenje nove rasvjete u Ulici Matije Vlačića. Reagirali smo i u Ulici Benka Benkovića - zamjenom dotrajalih starih lampi u blizini križanja, te istim intervencijama na Silbi, Bokanjcu (nakon radova aglomeracije) kao i u Ulici Josipa Štolcera Slavenskog, istaknuo je Dujela.

Resorni pročelnik svjestan je problema s rasvjetom gradskog mosta.

- Poteškoće s vremešnom rasvjetom na gradskom mostu nastojimo rješavati kontinuirano i otklanjati smetnje u radu, premda ona zahtijeva LED rješenje. Nastojat ćemo u skorijoj budućnosti i to riješiti, najavio je pročelnik.