Obnova kompleksa sv. Nikole našla se u kompleksnoj situaciji koja nije neočekivana kada se radi o povijesnoj baštini. Radovi su u zastoju zbog buduće sigurnosti crkva sv. Nikole koja datira iz 18. stoljeća.

S tim je uživo upoznata i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je nedavno bila na gradilištu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Ministarstvo kulture sufinancira taj EU projekt s 15 posto i mora biti spremno na povećanje investicije.

Koliko će ono iznositi, znat će se kada projektant, zadarski ForVm,preda novi statički proračun i troškovnik kojeg mora odobriti stručni nadzor. Nakon toga se mora napraviti izmjena važeće građevinske dozvole, što je uobičajeno kada su u pitanju rekonstrukcije na baštinskim objektima.

-  Građevina sv. Nikole je učvršćena injektiranjem u donjem dijelu, ali se tijekom radova ispostavilo kako je dodatno učvršćenje potrebno provesti i na međukatnoj konstrukciji i vertikali zidova, doznajemo od ravnatelja Međunarodnog centra, dr. sc. Mladena Pešića.

Negativna iznenađenja su, prema njegovim riječima,  uvijek očekivana kada se skinu svi ti slojevi vremena. - Imamo mi i pozitivno iznenađenje - naišli smo na zidni oslik unutar sv. Nikole, pohvalio se ravnatelj Pešić i sam arheolog. On će sasvim sigurno biti izložbeni dio u sklopu nove namjene sv. Nikole koja se mijenjala kroz povijest. U skoroj budućnosti prizemlje će biti multifunkcionalno namjenu (partner na projektu je TZ Grad Zadra, op. a) za različite događaje, dok je galerijski dio izložben. Na njemu će arheolozi javnosti prikazivati djelo svojih istraživanja pod vodom.

Točno prije godinu dana radovi u vrijednosti od 30 milijuna kuna ugovoreni su Krekić Avangardom. Oni će dati ponudu za nove vantroškovničke radove. Spekulira se s iznosom od pet milijuna kuna.

Nema sumnje da će i rokovi biti probijeni ali će se morati opravdati s objektivnim razlozima pred EU financijerima.
- Radimo intenzivno kako bi to doveli do konačnog rješenja, kazao je ravnatelj Pešić koji ne može precizirati vrijeme a ni iznos dok mu svi koji su uključeni u taj proces ne predoče službene dokumente.

Na obnovi Providurove palače dodatni troškovi iznosili su 14 milijuna kuna, a nositelj radova također je bio Krekić Avangard. Probijeni su svi rokovi a situacija na gradilištu bila je daleko dramatičnija - tako je to s obnovog starih građevina i još pod budnim okom konzervatora.