Trijumvirat u Gradskom vijeću Enio - Rubeša - Radeta (s vijećnicima svojih lista) oborio je danas na sjednici prijedloge o uređenju zone centralnih funkcija u Kožinu te suglasnosti TŠC-u za pokretanje postupka izmjena i dopuna Detaljnog plana.

U slučaju Kožina prijeporno je bilo ime projekta, u kojemu stoji da se radi o prijedlogu Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja stambene zone zapadno od povijesne jezgre Kožina. Meštrović je zbog toga tražio da se prijedlog dodatno razjasni i donese na sljedeću sjednicu, postavilo se i pitanje čisti li se prostor za stanogradnju, no pročelnik Darko Kasap rekao je da se on teško može donijeti u drugačijem obliku.

- U toj zoni mogu se graditi isključivo javni sadržaji, školski i vjerski objekti, vatrogasni dom, rekreacijski centar, a kako se on po prostornom planu sada zove stambena zona, mogao se na vijeće donijeti samo pod tim imenom. Ovim urbanističkim planom isključena je mogućnost gradnje stanova. Žao mi je što zbog ovakve odluke zakasniti sa stavljanjem školske zgrade u proceduru, rekao je Kasap.

Mnogo je više prijepora bilo oko traženja Strukovne škole Vice Vlatkovića za proširenjem i gradnjom školske dvorane na prostor nekadašnjeg igrališta Bagat. Naime, mnogima je upalo u oko da je obuhvat Prijedloga Odluke o izradi II. Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja Tehničkog školskog centra Zadar veći od same školske dvorane, a u njemu je konkretno i imovina HDZ-u bliskog građevinskog poduzetnika Ivana Jurjevića.

- Obuhvat je poprilično velik pa uključuje Bagatovo igralište, stolnotenisku dvoranu u vlasništvu gospodina Jurjevića, odnosno firme Lignum. Zanima koji će se točno sadaržaji obuhvatiti planom koji financira Grad Zadar i hoće li ti sadržaji biti dostupni svima, uključujući atletičare, bacače koplja, ili samo škola a ostalima će naplaćivati najam , kao što to rade i sada sa školskim prostorijama, pitala je Adela Frank.

- Škola je jedna od najboljih strukovnih škola u Hrvatskoj. Potrebe su velike i treba im dvorana. Ono što nas kao vijećnike buni je da se radi o uređenju TŠC Zadar, o školi, a onda se u taj plan nadrobi koješta, privatnike koji žele u sklopu plana napraviti nešto, Bagatovo igralište... Posebno nas muče linije koje idu dolje i zahvaćaju početak Vruljice i šume, rekla je Irena Dragić, no pročelnik Darko Kasap je obrazložio da se radi o nastavku probijanja Tuđmanove ulice.

- Čije je ovo vlasništvo? Ovo što se događa sa stambenim objektima koji nemaju 20 posto zelene površine i dalje rastu. Čisto da se ne ponovi ovdje, pitao je Enio Meštrović.

Većinom glasova oba su prijedloga odbijena.