Gradski vijećnici prihvatili su inicijativu kojom se od države traži predaja zgrade Doma županije Gradu Zadru radi društvene namjene. Svi sudionici u raspravi složili su se kako njezina namjena treba biti javna, ali u HDZ-ovoj koaliciji tvrde da je prijedlog zaključka „neozbiljan" i kao da je napisan namjerno tako da bi ga se na kraju odbilo.

- Da sam ja ministar teško bih ovo prihvatio. On je tehnički nedorečen, u njemu piše samo „Dajte nam zgradu", a za što? Mi u Gradskom vijeću imamo pet političkih opcija. Razumno bi bilo da prije nego je išlo u medije i podigla se u temperaturu, da smo uključili i one koji bi mogli nešto što bi moglo reći, rekao je Bruno Milin.

Marjana Botić pozvala je na odgovornost gradonačelnika, zamjenika i pročelnike, jer su se oni imali razloga svih ovih godina interesirati što će biti sa zgradom.

- Crkvi ne možemo u svakom obliku ići niz dlaku, negdje se mora podvući crta za javni interes. Crkva je obično najjača kad je najsiromašnija, rekla je Botić.

- Ti ozbiljni tipovi kojima mi šaljemo „neozbiljne" inicijative su oni koji su prije mjesec dana uhićeni, poput ministra Horvata. Ova inicijativa dolazi s pozicije građana, a ovdje se stvara dojam da to ako zgrada prijeđe u ruke Nadbiskupije znači poraz nas koji smo to pokrenuli. Bog je danas potjeran, a to se ogleda u poziciji gradonačelnika koji nije napravio ništa da u najljepšoj zgradi živimo građanski život. Povukli su se pred uhićenim ministrom Horvatom, ministrima koji su odlučili prodati interese grada Zadra. Mi se danas borimo za ovog našeg sekularnog Boga, koji se zove snaga građana Zadra, koji kažu da će uvijek biti naše. To je Crkva koja je indulgencijom prodavala oprost ministrima, ona danas stoji u neprirodnom spoju s politikom. Ta politika i stranka veze s kršćanstvom nemaju, rekao je Vučetić.

Dado Burčul (HDZ) predložio je da se uobliči jedna prava priča, da se vidi je li to dom kulture, je li za glazbu, ples, animaciju, a onda pred Vladu izađe s kvalitetnim prijedlogom o namjeni zgrade.

- Za buduće generacije tu, uz Pozdrav Suncu, treba napraviti jednu čarobnu priču. Ovo je pamflet koji se može lijepiti po ulicama kao plakat, ocijenio je Burčul.

- Kriminalac Horvat je sa šarlatanom Longinom ovo dogovarao. Mi nemamo vremena za referendum, sada je hitno jer se to radi u suradnji s ovom vatikanskom enklavom kojom upravlja kriminalac, vatren je bio Ante Rubeša.

Enio Meštrović pozvao je na jedinstvo oko ostavljanja Doma županije Gradu, kako nas djeca ne bi jednog dana optužila za izdaju.

- Nas ne zanima tko je ovo predložio, glasat ćemo za jer smo Zadrani, rekao je Rubeša.

- Premijer Plenković je pod krinkom korone došau Zadar i tajno dogovorio predaju zgrade Nadbiskupije. Kako će oni sada glasati protiv svog predsjednika? Nije lako protiv Andreja Plenkovića, on je taj koji je u konačnici sve blagoslovio, konstatirala je Irena Dragić.

Nakon ostatka burne rasprave, u kojoj je Davor Karlović optužio Rubešu i ostale oporbenjake za rušenje projekata škole i dvorane, prijedlog je prihvaćen glasovima svih vijećnika osim HDZ-ove koalicije.