Iz Zajednice Talijana Zadar izvijestili su javnost kako nude besplatan vrtić i pomoć djeci iz Ukrajine.

- S obzirom na sve veći broj izbjeglica koje svakodnevno pristižu iz Ukrajine, odlučili smo pomoći djeci koja su svoj novi dom pronašla u Zadru i Zadarskoj županiji. Ukrajinsku djecu smo spremni primiti bez ikakve naknade, kako bismo im omogućili da nastave svoj odgojno-obrazovni proces započet u vlastitoj domovini, javljaju iz Zajednice kao osnivači talijanskog dječjeg vrtića "Pinocchio" koji radi u dvije smjene.

Talijanski dječji vrtić "Pinocchio" započeo je s radom 2013. godine, kao prvi talijanski vrtić na području cijele Dalmacije. Danas su u redoviti desetosatni program upisane dvije mješovite skupine djece u dobi od 3 do 7 godina, a specifičnost je i provođenje dvojezičnih programa putem kojih se njeguje talijanski jezik, kultura i naslijeđe.

- S obzirom na vještine rada s djecom na više jezika, stručni kadar vrtića lako će u program uklopiti i educirati djecu s ukrajinskog govornog područja, ističu iz Zajednice dodajući kako vrtić konstantno radi na unaprjeđenju svojih usluga, prostorno-materijalnom kontekstu i stručnoj edukaciji kadrova, a sve u cilju dobivanja statusa eko-vrtića i zelene zastave.