Gorući problem zone Šepurine bio je jedna od tema diskusije na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Nina.

Gradonačelnik Emil Ćurko izvijestio je vijećnike kako se sprema elaborat kronoloških aktivnosti, zahtjeva, zamolbi i upozorenja Grada, vezanih za prostor bivše vojarne. Oštro je prozvao Državu za nemar te najavio kako će zatražiti sastanak s resornim ministarstvom, kojeg je nedavno preuzeo Ivan Paladina, ali i s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

- Još 2007. godine Grad je zahtijevao da se navedeni prostor dodjeli jedinici lokalne samouprave na upravljanje. Čak se osnovala i tvrtka Aenona s partnerskim udjelima Tankerske plovidbe Zadar, Turisthotela d.d., Vrane d.o.o. i Grada Nina, no sluha od strane tadašnjeg resornog Ministarstva nije bilo. A taj nesretni izostanak brige i ignorantski stav zadržao se i do danas. Od 2012. godine cjelokupan prostor bivše vojarne Šepurine doživljava ogromne devastacije. Svi objekti vojnog sklopa su razrušeni, cjelokupan inventar je otuđen, stolarija, oprema, uređaji, dizalice...a na sva upozorenja Grada, nije se ni prstom mrdnulo. Nakon što su se devastirali objekti, pokrala oprema, ovaj atraktivni prostor vojarne Šepurine, prostor bogate borove šume tik uz more, pretvara se u deponij, istaknuo je Ćurko.

Dodao je kako je Grad pokušao sve kako bi to spriječio.

- Svojim je službama nastojao spriječiti devastaciju, zaustaviti odlaganja smeća na navedeni kompleks, no na žalost čak su nam od strane MUP-a onemogućavali djelovanje pod obrazloženjem kako nismo nadležni za bilo kakve aktivnosti jer je država vlasnik kompleksa bivše vojarne, a ne lokalna samouprava. Najveći apsurd je da se na prostoru Grada Nina, turističkog bisera događa ovakva ekološka nebriga, koja je na sramotu ne samo Grada Nina nego i cijele regije, za čiji je grijeh devastacije odgovorna država, a ja kao čelnik lokalne samouprave na čijem se administrativnom prostoru kompleks nalazi, dobivam kazne! Jedino rješenje ovog iznimno velikog problema je da država sanira postojeće stanje te nakon toga preda zonu bivše vojarne Šepurine Gradu Ninu na upravljanje, koji bi potom iznašao najbolja i najadekvatnija rješenja buduće namjene navedenog prostora. Više od 2 desetljeća se na žalost nije našlo rješenje za Šepurine, a izgovor resornih Ministarstva je da postoje sudske tužbe te zahtjevi za povrat oduzetih nekretnina od strane nekadašnjih vlasnika. No, to je problem na samo jednom manjem dijelu kompleksa. Odavno je prijedlog Grada bio da se taj sporni problem zone Šepurine izdvoji te da se na ostatku formira nova parcela koja se potom može dodijeliti lokalnoj samoupravi na upravljanje i brigu, poručio je gradonačelnik Nina.

Iz gradske uprave izvijestili su javnost kako su vijećnici u potpunosti podržali navedene prijedloge te zauzeli stav kako će se oko navedenih tema sastajati i na dodatnim konzultacijama neovisno o službenim sjednicama Gradskog vijeća.